Srebrenica İstanbulda Yaşatılacak.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 09:11

Srebrenica İstanbulda Yaşatılacak..

Srebrenica İstanbulda Yaşatılacak..
Son Güncelleme :

27 Nisan 2017 - 22:35

SREBRENİCA SOYKIRIM ANITI AÇILIYOR!

Bosna’nın doğusunda, Sırbistan sınırında yer alan ve topraklarından çıkan zengin gümüş madenlerinden ismini alan Srebrenica(Srebrenitsa), stratejik konumu nedeni ile tarih boyunca bir çok acılı döneme tanıklık etmiştir. Ancak, 11-24 Temmuz 1995 günlerinde Birleşmiş Milletler’in koruması altındayken ve onların gözetiminde Sırplar tarafından 8372 Boşnak erkeğinin haince katli ile gerçekleştirilen Boşnak Soykırımı, Srebrenica’nın tarih boyunca yaşadığı tüm acıların toplamından büyüktür.

Birleşmiş Milletler’in Lahey’de bulunan Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi, işlenen bu büyük insanlık suçunun SOYKIRIM olduğunu hükme bağlamış, bazı faillerini soykırım suçundan mahkum etmiş, ancak Lahey Adalet Divanı, asıl faili olan Sırbistan’ı SOYKIRIM suçundan mahkum etmemiştir. Başta ülkemiz insanları olmak üzere, Dünya’nın vicdan sahibi tüm insanları bu büyük acıyı hiçbir zaman unutmamalı, unutturmamalı ve gerçek adalet sağlanıncaya kadar konunun takipçisi olmaya devam etmelidir.

Bu duyarlılığın ve çabaların bir sonucu olarak, Bosna Sancak Akademik Kültür ve Tarih Vakfı’nın talebi ile, Kartal Belediyesi tarafından “4. Taş Heykel Sempozyumu” kapsamında, özel bir yarışma açılmış, Gürcü sanatçı JJhon Gogaberishvili’nin yapıtı seçilerek Kartal Meydanı’nda “Srebrenica’daki Boşnak Soykırımı Anıtı” olarak Kartallıların ve İstanbulluların gönlünde aziz bir hatıraya dönüşmüştür.

Bu anıtın açılışı vesilesiyle, vakfımız; Kartal Belediyesi ve kardeş sivil toplum kuruluşlarımızın katkıları ile bir dizi etkinlik düzenlemektedir. Planlanan etkinliklerin ayrıntılı programı sayfalarımızda yer almaktadır.

Etkinlikler kapsamında, bu soykırımın Dünya’daki en önemli tanıklarından birisi olan Hasan Nuhanović, “BM Bayrağı Altında Soykırım” konulu tarihi önemi olan üç konferans verecek, fotoğraf sanatçıları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp; “Ölüm Yolunda Barış için Yürüyenler” isimli fotoğraf sergisi ile anıt açılışına belgesel fotoğrafları ile özel anlam katacaklardır.

Bu acı olayın hatırasının Kartal Meydanı’da yaşamasına imkan sağlayan Kartal Belediye Başkanı Opr. Dr. Altınok Öz’e, eseri hayata geçiren Gürcü sanatçı Jhon Gogaberishvili’ye, anıtın açılış etkinliklerini katılımları ile zenginleştiren Hasan Nuhanović’e, fotoğraf sanatçıları Aylin Telef ve Ayşegül Çetinkalp’e, açılış etkinliklerine destek olan tüm sivil toplum kuruluşları ve temsilcilerine ve bilhassa, heykeli gözü gibi koruyacaklarına inandığımız Kartal halkına en içten teşekkürlerimizi sunarız.

NOT: Programlara katılım için Pendik’te bulunan İstanbul Anadolu Yakası Bosna Sancak Derneği de 12.00-14.00 arası ring usulüyle seferler koyacaktır..

Bilgi :0216 390 47 46

Program:
– 14 Nisan 2017 – 3 Mayıs 2017 (Kartal Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi)
Ölüm Yolu’nda Barış İçin Yürüyenler – Ayşegül Çetinkalp Aylin Telef Fotoğraf Sergisi

– Srebrenica Boşnak Soykırımı’nın “1” Numaralı Tanığı Hasan Nuhanović konferansları : “BM Bayrağı Altında” Soykırım
1. 28. Nisan Cuma Saat 14.30 – Marmara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Anadoluhisarı / İstanbul
2. 28 Nisan Cuma Saat 19.00 – Bosna Sancak Kültür ve Yardımlaşma Derneği Bayrampaşa/ İstanbul
3. 29 Nisan 2017 Cumartesi Saat 19.00 – Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi Kartal/ İstanbul
*Konferansların ilk bölümünde film gösterimi olacaktır

– 30 Nisan Pazar Saat 14.00 (Kartal Meydanı)
Srebrenica Soykırım Anıtı’nın açılışı

Ayrıntılı bilgi için: https://www.bsavakfi.org/

YORUM YAP