SPP – Umjesto politike blaćenja pozivamo SDA na zajedničko djelovanje za vitalne interese Bošnjaka » Boşnak HaberBoşnak Haber

21 Şubat 2024 - 22:54

SPP – Umjesto politike blaćenja pozivamo SDA na zajedničko djelovanje za vitalne interese Bošnjaka

SPP – Umjesto politike blaćenja pozivamo SDA na zajedničko djelovanje za vitalne interese Bošnjaka
Son Güncelleme :

02 Aralık 2022 - 22:34

U prostorijama Stranke pravde i pomirenja održana je konferencija za medije na kojoj je odgovoreno na izrečene kritike od strane narodnog poslanika SDA Sandžaka Enisa Imamovića vezane za govor predsjednik SPP-a Usame Zukorlića u Evropskom parlamentu.

Iz SPP-a ističu da po prvi put u historiji Srbije jedan predstavnik bošnjačkog naroda aktivno učestvuje u odboru za Stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji i govori u ime Bošnjaka u Evropskom parlamentu. Te da su predstavnici SPP-a u skladu sa programom stranke na strani pravde kada su u pitanju počinjeni zločini u Sandžaku i generalno na zapadnom Balkanu.

 

– Mi smo glas pravde i na liniji kod svakog pokušaja omalovažavanja i diskriminiranja bošnjačkog naroda u Republici Srbiji. Aktivnosti Odbora za stabilizaciju i pridruživanje su trajale dva dana, dok je javnost u Sandžaku imala prilike vidjeti 2 minuta obraćanja predsjednika Zukorlića, u kojem je istakao da su prava Bošnjaka sada na višem stepenu nego prije 8 godina. Razlog za taj stav SPP-a je to što je u posljednih 8 godina otpočeo proces vraćanja imovine Islamskoj zajednici u Srbiji, zatim to što država sporove sa Bošnjacima više ne rješava žandarmerijom, kako je to bio običaj ranije, i zato što su otpočeti veliki infrastrukturni projekti u Sandžaku. Brojna su polja u kojima se bilježi napredak u odnosu na ranija vremena, ističe portparolka SPP-a Anida Skenderagić.

Dodaje da je značajno što nova Vlada ima nove bošnjačke ministre, za razliku od prošle Vlade koju nije činio niti jedan Bošnjak.

– Predsjednik stranke je između ostalog istakao da ima i puno pitanja koja treba rješavati kada su u pitanju prava Bošnjaka. Ograničeno vrijeme nije dozvolilo da se ulazi u detalje. Također, na pomenutoj press konferenciji nije pomenuta činjenica da SDA Sandžaka ima zamjenika člana Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropskoj uniji, gospođu Selmu Kučević te da je samim tim imala mogućnost da učestvuje u Evropskom parlamentu, s obzirom da je Šaip Kamberi kao član čiji je ona zamjenik, nije htio da učestvuje, postavlja se pitanje zašto je SDA Sandžaka bojkotovala ovakav sastanak, a zatim organizovala press konferenciju da kritikuje aktivnosti Stranke pravde i pomirenja, koja je uzela aktivno učešće. Vjerujemo da će prije biti da je u pitanju nespretnost.

Skenderović dodaje da Imamović nije upoznat sa svim sadržajem zasijedanja.

– Također, nije upoznat da je na pomenutu deklaraciju bilo uloženo preko 60 amandmana i da su europarlamentarci odbili sve amandmane i izričito insistirali na tekstu deklaracije koji su predložili. Razlog je vjerovatno to što im je fokus bio na prije svega odnosima Srbije i Rusije i nisu se u ovom trenutku željeli baviti drugim detaljima.

Poručeno da će SPP preko ministra Edina Đerleka istražiti razloge ukidanja Programa povratka Bošnjaka u Priboj i razmotriti o modelima nastavka ovog Programa.

 

– SPP i pokret kojem pripada se uvijek zalagao za zaštitu prava Bošnjaka Priboja, kroz obilježavanje godišnjice zločina, podizanje spomen obilježja i podršci porodicama u pravnoj borbi koju vode. SPP će to aktivno nastaviti i dalje to da radi.

Skenderagić dodala da SPP ne izbjegava da govori niti o jednom problemu sa kojim se Bošnjaci suočavaju.

– SPP je oštro reagirala i kada su policajci u vojnim unifromama pjevali šovinističke pjesme, što je rezultiralo brzom reakcijom vrha države. Nakon osude o disrkiminaciji Bošnjaka prilikom konkursa za vatrogasce, SPP je pokrenula inicijativu za izradu analize stanja u cilju utvrđivanja kriterija za propisivanje odgovarajuće zastupljenosti Bošnjaka, Roma, Aškalija i drugih nacionalnih manjina u pojedinim dijelovima javnog sektora, naročito u gradovima i opštinama gdje žive nacionalne manjine usljed čega će se pristupiti izradi plana zapošljavanja pripadnika nacionalnih manjina.

Istaknuto da je SPP trenutno u fazi okupljanja ozbiljnog tima koji će napraviti strategiju za podizanje stepena zaštite životne sredine u Sandžaku i kada je u pitanju čistoća vazduha i rijeka.

Poručeno da SPP ne reklamira procese koje radi na terenu, već baštini politiku reklamiranja rezultata. Te da nakon što je ukinula politiku blaćenja nemaju vremena da odgovaraju na blaćenje od strane pojedinaca iz političkog miljea.

– Iako je gospodin Imamović na konferenciji koristio neadekvatne formirulacije, nećemo sličnim odgovoriti. Ne bježimo ni od kritika. Posao opozicije je da kritikuje, a pozicija ima pravo i da odgovori na kritiku. Ali hajmo kao bošnjački narod i kao političari da odemo korak dalje i sazrimo, da pored kritikovanja zasučemo rukave i radimo konkretne stvari na terenu.

 

SPP je pozvala SDA da usaglase strateške ciljeve za Bošnjake u kojima će isključiti dnevnu politiku i zajedničkim kapacitetima se boriti za vitalne nacionalne interese Bošnjaka.

– Srbija ima 32 poglavlja nezatvorena sa Evropskom unijom, koja obuhvataju skoro sva životna polja. Trebat će nam široki timovi koji će se na stručan način baviti njima i rukovodiocima stranaka pripremati najbolja rješenja koja će plasirati na sastancima kao što je bio sastanak u Strazburu. SDA je dugo godina bila u Vladi Republike Srbije i sjećamo se na koji način je predstavljala Bošnjake. Sada kada je došlo vrijeme da je SPP u Vladi, vodit ćemo politiku partnerstva, a nikada politiku poltronstva i politiku primitivizma. Pokazat ćemo da možemo biti dio vlasti, bez da odustanemo od programskih ciljeva u korist bošnjačkog naroda koji nas je glasao, kazano je na press konferenciji SPP-a.

 

SPP – Umjesto politike blaćenja pozivamo SDA na zajedničko djelovanje za vitalne interese Bošnjaka

YORUM YAP