Sırplar İle Ruslar Arasına Kara Kedi Girdi !! Vucic’e Yakın medya Putin’e saldırıyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 08:58

Sırplar İle Ruslar Arasına Kara Kedi Girdi !! Vucic’e Yakın medya Putin’e saldırıyor

Sırplar İle Ruslar Arasına Kara Kedi Girdi !! Vucic’e Yakın medya Putin’e saldırıyor
Son Güncelleme :

28 Nisan 2022 - 22:20

Vucic’e yakın medya Putin’e saldırıyor

Sırbistan’da iktidara yakın gazeteler, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i eleştiren ve hatta saldıran haberlere yer vermeye başladı.

Hükümet ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic’e yakın gazetelerin Rusya’ya yönelik tavırlarındaki değişiklik, Sırbistan ve Rusya arasındaki ilişkilerin soğumaya başlayacağının işareti olarak okunuyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Moskova’da Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bir araya gelmiş ve Kosova’nın bağımsızlığını örnek vererek Ukrayna’daki Donetks ve Luhansk bölgelerinin de bağımsızlıklarının meşru olduğunu söylemişti.

Putin’in Kosova’yı fiilen tanıyan bu ifadeleri, Sırbistan basınında Rus lidere yönelik eleştiri ve tarizler içeren haberlere konu oldu.

Putin’in bu açıklamasıyla Rusya’nın Donetsk ve Luhansk’taki çıkarlarını korurken “Sırbistan’ın Kosova konusundaki pozisyonunu göz ardı ettiğini” vurgulayan Kurir gazetesi, “Kartlar açıldı: Sadece menfaat” manşetiyle çıktı.

Çok daha sert bir tavır takınan Srpski Telegraf, “Böyle mi olduk, Rus kardeşlerimiz? Putin, Sırbistan’ın sırtından vurdu, Donbas için Kosova’yı sattı” ifadelerine yer verdi.

Benzer bir şekilde Putin’in ifadelerini eleştiren Alo gazetesi, “Priştine, Zagreb ve Saraybosna’da kutlama” yorumunda bulundu.

Informer gazetesi ise “Putin, Kosova üzerine oynuyor” manşetiyle çıktı.

Vucic ve Sırp hükümetine yakın gazetelerin genellikle Vucic’in yaklaşım ve düşüncelerini paylaştıkları ve Sırp basınının bu tavrının Belgrad ve Moskova arasındaki ilişkilerin soğuyacağının işareti olduğuna inanılıyor.

Sırbistan, Ukrayna’daki savaşın başından bu yana Rusya ve Batı arasında dengeli bir siyaset gütmeye çalışmış, BM Genel Kurulu’nda Rusya’nın işgalini kınayan tasarılara destek verirken, AB’nin Rusya aleyhindeki yaptırımlarına katılmayı reddetmişti.

Sırbistan’ın BM’de üç farklı oylamada Rusya aleyhinde oy kullanmasının Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü tarafından eleştirilmesi, iki ülke arasındaki ilişkilerin soğumasına ilişkin ilk işaret olmuştu.

ABD ve AB’nin Sırbistan’a Batı’nın Rusya yaptırımlarına iştirak etmesi yönündeki baskıları devam ediyor.

Balkan News

YORUM YAP