Sırbistan'dan Kosova'ya asker tehtidi » Boşnak HaberBoşnak Haber

2 Mayıs 2024 - 13:09

Sırbistan’dan Kosova’ya asker tehtidi

Sırbistan’dan Kosova’ya asker tehtidi
Son Güncelleme :

16 Ocak 2017 - 14:56

Sırbistan, treninin girişine izin vermeyen Kosova’ya asker çıkarmakla tehdit etti.

Kosova’nın Sırp milliyetçileriyle donatılmış bir trenin ülkeye girişine izin vermemesi üzerine iki ülke arasında gerilim yükseldi. İllegal tren olayının ardından Sırbistan, kendi toprağı olarak saydığı komşu Kosova’ya asker göndermekle tehdit etti.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Tomislav Nikoliç, Sırp milliyetçi simgeleriyle donatılmış yolcu trenin Belgrad’dan Kuzey Mitroviça’ya sefer yapmasının engellenmesi üzerine, Kosova’yı savaş kışkırtıcılığı yapmakla suçladı. Kosova ise, izin alınmadan Belgrad’dan Kosova’nın kuzeyine tren seferlerini başlatmak isteyen Sırbistan’ın bu girişimini tehlikeli bir provokasyon olarak niteledi.

İki ülke arasında gerginliğe yol açan bu olay  Sırp Devlet Başkanı Nikoliç, gerektiği takdirde Kosova’daki Sırpları korumak için Kosova’ya silahlı güçlerini gönderebileceğini açıkladı. “Kosova’da Sırp nüfusun tehdit ile karşı karşıya kalması durumunda Sırbistan Kosova’ya silahlı kuvvetlerini göndermekte tereddüt etmeyecektir” ifadesini kullanan Nikoliç, trenin Kosova’ya girmesinin engellenmesini provokasyon olarak tanımladı ve Sırbistan’ın çatışma istemediğini vurguladı.

Geçen Cumartesi günü Belgrad’dan, Sırpların yoğun olarak yaşadığı Kosova’nın kuzey bölümündeki Mitroviça şehrine deneme seferi başlatan treni engellemek amacıyla sınırda Kosova polisinin yığınak yapmasının ardında tren tekrar Belgrad’a geri dönmüştü. 

Zeynep Işıl Hamzıç

Kaynak:Dünya Bülteni

YORUM YAP