"Sırbistan yavaş yavaş en kötü senaryoya mı hazırlanıyor?" » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 01:45

“Sırbistan yavaş yavaş en kötü senaryoya mı hazırlanıyor?”

“Sırbistan yavaş yavaş en kötü senaryoya mı hazırlanıyor?”
Son Güncelleme :

06 Eylül 2022 - 15:39

AB yani Almanya ve Fransa, durumun yanıcı olduğunu ve kontrolden çıkabileceğini göz önünde bulundurarak Kosova-Sırbistan diyaloğunu üstlenmeye kesin olarak karar verdi ve aynı zamanda Rusya’nın artık “oyunun dışında” olduğu gerçeğinden yararlandı. “

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, önce Aleksandar Vučić’e, Jens Plettner ve Emmanuel Beaune, AB özel elçisi Miroslav Lajčak’a yardım olarak. herkesin uygun gördüğü şekilde yorumlayabileceği çok fazla dolambaçlı ve diplomatik hile içermeyen çok anlamlı bir mektup gönderdi ve ardından deneyimli diplomatik “ağır siklet”lerinin geldiğini duyurdu

Jutarnji’nin yazdığı gibi, birçoğu onların sadece “yardım” değil, tonu belirleyecek ve işi sonuna kadar yapacak bir ikili olduğuna inanıyor. Brüksel, bu konuyu  daha sonra kendisini benzer bir şekilde Avrupa’nın en patlayıcı noktası olan Bosna-Hersek’e adamak istiyor. Scholz ve Macron, “Sırbistan ile Kosova arasındaki ilişkilerin tamamen normalleşmesini”, Avrupa’nın bu bölümünün güvenliği ve daha fazla Avrupa perspektifi için en önemli unsurlardan biri olarak istiyor.

Avrupa’nın en güçlü ikilisinin Aleksandar Vučić’e gönderdiği mektupta, “azami kararlılık göstermesi” ve “zor kararlara hazır olması” önerildi ve bu aslında tek bir şekilde okunabilir – krizin karşılıklı olarak çözülmesi gerekir. tanıma, belki resmen değil, ama Sırbistan Kosova’nın bağımsızlığı gerçeğini kabul etmeli.

Ancak Belgrad merkezli Danas’ın yazdığı gibi, eski Kosova Cumhurbaşkanı Hashim Thaci’nin danışmanı Artan Behrami, Kosova Başbakanı Albin Kurti’nin “Belgrad ve Priştine’nin karşılıklı tanınması önerisinden vazgeçtiğini” söylüyor. Yani bu açıkça Vučić’in “Kosova’nın kaybını” kamuoyuna daha kolay sunabilmesi için yapılıyor.

Behrami, karşılıklı tanımayı içermeyen yeni anlaşmaya birkaç ay içinde ulaşılacağını, Avrupa dış ve güvenlik işleri eski başkanı Miroslav Lajčak ile birlikte Catherine Ashton ve Amerikalı diplomat Frank Wisner’ın da müdahil olacağını belirtiyor. 

Avrupa’nın en önemli devlet adamlarından Scholz ve Macron, mektubu “Avrupa’nın ve özellikle Batı Balkanlar’ın güvenliği ve istikrarı için hayati önem taşıyan bir anda” gönderdiklerini, yani Sırp- Kısa vadede Brüksel siyasetinin en önemli önceliklerinden biri olan Kosova düğümü (bunu uzatmak niyetinde değiller) ve bu sorun söz konusu olduğunda Avrupa’nın bunca yıldır içinde bulunduğu kış uykusundan uyandı.

Karşılığında, Vučić, halkını memnun etmek için bir “Sırp belediyeleri topluluğu” elde edebilir, ancak muhtemelen istediği düzeyde ve yetkilerle – bir tür Sırp Cumhuriyeti veya Kosova’nın federalleştirilmesi – olmadığı söyleniyor. ZSO Kosova Anayasasına uygun olmalıdır. Aleksandar Vučić’in sonunda Sırbistan topraklarında Kosova kimlik belgelerini tanımayı kabul ettiğini ve Kosovalı Sırplara arabalarını Kosova’da plakalarıyla kaydettirmeleri için iki aylık bir süre verildiğini hatırlatalım.

Fransız-Alman diplomatik “özel kuvvetleri”, Belgrad Blic analisti Dr. Neven Cvetićanin, Minsk’teki Rus-Ukrayna anlaşması ve İran nükleer programı anlaşması gibi talepkar uluslararası anlaşmalar üzerinde çalıştı.

Cveticanin, “Bunlar, Joe Biden, Vladimir Putin ve Xi Jinping gibi en önemli dünya liderleriyle iletişim kuran insanlar” diyor ve bu, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz’un bu soruna verdiği statüyü değil, aynı zamanda Brüksel’in kararlılığını da gösteriyor. sonunda işi sonuna kadar ve olması gerektiği gibi yapmak.

Sırp analist, Jens Plettner ve Emmanuel Beaune’nin bu alanlardaki ilişkilerin daha geniş bağlamını anladıklarına ve çeşitli etkileri ve yerel hayal kırıklıklarını anladıklarına ve bunların Vučić ve Albin Kurti ile görüşmede kararlı bir şekilde durabilmeleri ve radikalizmlerini dizginleyebilmeleri için deneyimli olduklarına inanıyor. popülizm. İkili yakında Belgrad ve Priştine’yi ziyaret edecek ve burada yerel liderlerin önüne “al ya da git” şeklinde önerilerle çıkacakları, ancak fazla yer olmayacağı için “alın” vurgusu yapacakları varsayılıyor. “bırak” manevrası için. Brüksel’in tutumu net – Kosova bağımsız bir devlettir ve statüsü kesinlikle söz konusu değildir ve bu ayrıcalıklar ve ilişkiler çerçevesinde tartışılmalıdır.

Buna ek olarak, Vučić’e açıkça AB’nin ortak siyasi ve güvenlik gündemine uyum sağlaması gerektiği söylendi, bu da Ukrayna’ya karşı saldırganlığı nedeniyle Rusya’ya karşı ekonomik yaptırımların getirilmesi anlamına geliyor. Brüksel, Vučić’in ertelemesi ve ertelemesi konusunda zaten sabrını yitiriyor, ancak bir miktar uzlaşmanın da olabileceği, yani Sırbistan’ın Rusya’ya yaptırım uygulamak zorunda kalacağı varsayılıyor, ancak Belgrad’ın hangi ve ne tür yaptırımları destekleyebileceği tartışılacak ve tartışılacak. kabul.

Kaynak: Jutarnji.hr

YORUM YAP