İşte birinin doğruyu söyleyip söylemediğini belirlemek için bazı teknikler.

Tarafsız sorular sorarak başlayın

Temel, tehdit edici olmayan sorular sorarak, o kişinin temel iletişim özelliğini gözlemleyebilirsiniz. Onlara hava durumunu, hafta sonu için planlarını veya normal, hoş bir yanıtı tetikleyecek herhangi bir şeyi sorun.

Cevap verdiklerinde vücut dillerini ve göz hareketlerini gözlemleyin – doğruyu söylediklerinde nasıl davrandıklarını bilmek istersiniz. tutumlarını değiştirirler mi? Bir yöne mi yoksa diğerine mi bakıyorlar? Yoksa gözünün içine mi bakıyorlar? İyi bir örneğe sahip olmak için yeterince soru sorduğunuzdan emin olun.

Bir odak noktası bulun

Tarafsız bölgeden “yalan bölgeye” geçtiğinizde, beden dilinde, yüz ifadelerinde, göz hareketlerinde ve cümle yapısında bir değişiklik fark edebilmelisiniz. Yalan söylerken herkes farklı bilinçaltı ipuçları verecektir, bu yüzden yalanlar alanına girmeden önce normal temel iletişim hattını gözlemlemek önemlidir.

beden dilini izle

Yalancılar yalan söylerken kendilerini daha küçük ve daha az fark edilir hissettirmek için genellikle bedenlerini içe doğru çekerler. Birçok insan kıvranmaya başlar ve bazen huzursuz parmaklarını bilinçaltında saklamak için ellerini saklar. Ayrıca bir omuz silkme fark edebilirsiniz.

Yüz ifadelerini gözlemleyin

İnsanlar genellikle yüz ifadelerinde yalan söylerler, ancak bu yüz ifadelerinin bazıları inceliklidir ve fark edilmesi zordur. Bazı insanlar ten rengini daha hafif bir pembe tonuna değiştirir, diğerleri burun deliklerini hafifçe yayar, dudaklarını ısırır, hafifçe terler veya hızlıca göz kırpar. Yüz ifadesindeki bu değişikliklerin her biri, yalan söylemeye başladıkça beyin aktivitesinde bir artışa işaret eder.

Konuşmanın tonunu, ritmini ve cümlelerin yapısını dinleyin

Bir kişi yalan söylediğinde, konuşmasının tonunu ve ritmini sıklıkla değiştirir. Daha yüksek veya daha düşük bir tonda, daha hızlı veya daha yavaş konuşmaya başlayabilir. Kullandığı cümleler genellikle daha karmaşık hale gelir çünkü beyin hikayeye ayak uydurmak için aşırı yüklenir.

Kendileri hakkında konuşmayı bıraktıklarında dikkatli olun

Yalan söyleyen insanlar da bazen kendilerini hikayelerinden uzaklaştırmaya ve diğer insanlara odaklanmaya başlayacaklardır. Psychology Today, birinci tekil şahısta daha az zamir duyacaksınız, çünkü yalancılar psikolojik olarak kendilerini yaptıkları yalanlardan uzaklaştırmaya çalışıyorlar, diye yazıyor.