Makedonya Türk Kanı Kaybediyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 14:18

Makedonya Türk Kanı Kaybediyor

Makedonya Türk Kanı Kaybediyor
Son Güncelleme :

29 Haziran 2017 - 3:04

Makedonya’da iki Türk Belediyesi’nden biri olan Merkez Jupa’da göçler hala devam ediyor. Merkez Jupa, Makedonya’nın Arnavutluk sınırında, Debre yakınlarında yer alıyor.
2002 sayımlarına göre Merkez Jupa Belediyesi’nin toplam nüfusu 6.519. Nüfusun etnik dağılımı ise şu şekilde:
Türkler 5.226;
Makedonlar 814;
Arnavutlar 454.
Büyük ve Küçük Papradnik, Breştanik, Kocacık, Novak, Dılgaş ve Elessa köylerinde yaşayan nüfusun neredeyse % 60’ı Avrupa’nın değişik bölgelerinde göç etmiş durumdalar. Özellikle İtalya’ya yerleşen Merkez Jupa Türkleri, genelde inşaat sektöründe çalışıyor.
Gençlere yeni istihdam alanlarının yaratılmaması, Makedonya’da son 10 yılda yapılan ayrımcılık politikaları, Merkez Jupa’da ki Türk gençleri göçe zorladı. Merkez Jupa Makedonya Türkleri açısından farklı bir öneme sahip. Zira bu belediye Makedonya’da iki Türk Belediyesi’nden biri. Bu belediyede Türkçe resmi dil. Ayrıca ilkokul ve lise eğitimi Türkçe veriliyor.
Belediye sınırları içinde yer alan Kocacık köyü ise ayrı bir öneme sahip. Kocacık köyünde Ali Rıza Efendi’nin babası Kızıl Hafız Ahmet Efendi dünyaya geldi. Her ne kadar TİKA tarafından Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin anısına ”Ali Rıza Efendi Anıevi” yapılmış olsa da, anı evine ulaşmak ayrı bir sıkıntı. Ayrıca anı evi genelde kapalı olduğu için, ziyaretçilerin büyük bir bölümü anı evini görmeden geri dönüyor.
Temel yaşam sıkıntılarının yaşandığı Merkez Jupa’da gençler çareyi göçte buluyor./habermakedonya/

YORUM YAP