Makedonya Seçim Sonrasında Yeni Krizlere Gebe » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 15:56

Makedonya Seçim Sonrasında Yeni Krizlere Gebe

Makedonya Seçim Sonrasında Yeni Krizlere Gebe
Son Güncelleme :

14 Aralık 2016 - 16:33

Makedonya’da Pazar günü gerçekleştirilen seçimlerde oyların %98’inin belli olurken ülkedeki iki büyük partinin lideri de galibiyetlerini ilan etti. Verilere göre iktidardaki İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya’nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) yüzde 38’in üstünde oy alırken, Makedonya Sosyal Demokratlar Birliği (SDSM) liderliğindeki muhalif blok ise %36 civarında rey topladı.

İktidarın seçimlere hile karıştırdığı iddiasıyla uzun süre boyunca erken seçime razı olmayarak Nikola Gruevski liderliğindeki hükümeti istifaya zorlayan Sosyal Demokratlar’ın yaklaşık %2 oranında daha az rey almasına rağmen galibiyetini ilan etmesi, ülkede suların durulmayacağına ilişkin endişeleri güçlendiriyor.

Uzun süren siyasi kriz döneminden sonra siyasi istikrar arayışıyla sandığa giden Makedonyalı seçmen, AB arabuluculuğunda varılan uzlaşı ile gerçekleştirilen erken seçimlerin sonuçlarının ülkezi politik çıkmazdan çıkarabileceğine inanmıyor.

2015 yılı Şubat ayında yayınlanan kasetlerin yarattığı skandallarla siyasi krize sürüklenerek kalabalık sokak protestolarına sahne olan ülkede siyasi istikrar ümidiyle gerçekleştirilen erken seçimlere katılım %66 ile beklenin üzerinde gerçekleşti.

Usülsüzlük ve hile endişesiyle iki defa ertelenen erken seçimin kesin sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte tarafların nasıl bir tutum takınacakları merak konusu.

Kaynak: Zambak.ba

YORUM YAP