Kuzey Makedonya Hükümetinden Türkiye’deki depremzedelere Yardım » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 05:19

Kuzey Makedonya Hükümetinden Türkiye’deki depremzedelere Yardım

Kuzey Makedonya Hükümetinden Türkiye’deki depremzedelere Yardım
Son Güncelleme :

08 Şubat 2023 - 17:34

Kuzey Makedonya Hükümeti, Türkiye’de meydana gelen ve 10 ilin etkilendiği deprem ile ilgili olağanüstü toplantı gerçekleştirdi.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti hükümeti, ülkeyi büyük can kayıplarına, vatandaşların yaralanmasına ve büyük maddi hasara yol açan yıkıcı depremin ardından Türkiye Cumhuriyeti’ne acil yardım sağlamak amacıyla bu öğleden sonra olağanüstü bir toplantı yaptı.

Hükümet toplantısında, Maliye Bakanlığı bütçesinden Türkiye’deki depremzedeler için 6 milyon denar (yaklaşık 100 bin euro) gönderilmesi kararı alındı.

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’de etkilenen bölgelerde güvenli yerlerde bulunan ve aralarında can kaybı veya yaralanma olmayan Kuzey Makedonya vatandaşlarının bulunduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığı’ndan alınan bilgiye göre, Fahri Konsolosluk ihtiyaç halinde vatandaşlarımız için barınma, acil tıbbi yardım ve yiyecek-içecek desteği için planlar hazırladı.

Hükümet toplantısında Türkiye’deki depremle ilgili belirli bakanlıklara görevlendirmeler yapıldı:

“Hükümet, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin Türkiye Cumhuriyeti’ndeki diplomatik konsolosluk temsilcilikleri (Ankara ve İstanbul) aracılığıyla Dışişleri Bakanlığı’nı, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti vatandaşlarının etkilenen bölgeden tahliyesine yönelik faaliyetleri koordine etmekle görevlendirdi.

Maliye Bakanlığı, yıkıcı deprem mağdurlarına yardım etmek için 2023 Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Bütçesi rezervlerinden 6 milyon denar tutarında fonların onaylanmasına ilişkin bir karar hazırlamak ve Hükümete sunmakla yükümlü kılındı.

Koruma ve Kurtarma Müdürlüğü ve Kriz Yönetimi Merkezi, İçişleri Bakanı Oliver Spasovski ile koordinasyon halinde, koruma ve kurtarma için güçlerin/ekiplerin gönderilmesine yönelik uygun bir kararı acilen hazırlamak ve Hükümete sunmakla görevlendirildi.

Savunma Bakanlığı, yetkileri dahilinde, personel, mekanizasyon şeklinde teçhizat, çadırlar, şilteler, battaniyeler, ısıtıcılar ve diğer uygun yardımlar için yeterli yardım sağlanmasına ilişkin bir kararı acilen hazırlamak ve Hükümete sunmakla yükümlü kılındı.

Sağlık Bakanlığı, yetkileri dahilinde, acilen tıbbi personel, tıbbi ekipman ve ilaçlar şeklinde yardım sağlanmasına ilişkin bir karar hazırlamak ve Hükümete sunmakla yükümlü kılındı.

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Kızılhaçının, yasal yetki ve imkanları dahilinde, yetkili kurumlarla işbirliği içinde, ekipler ve diğer insani yardım türleri göndererek mağdurlara yardım sağlama eylemine dahil olması tavsiye edildi.

Hükümet Genel Sekreterliği, Dışişleri Bakanlığı ile işbirliği içinde, Bütçeden onaylanan fonların derhal aktarılması yönünde faaliyetlerde bulunmak ve ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile düzenli iletişim sürdürmekle yükümlü kılındı.

Time Balkan

YORUM YAP