Kış Saati Uygulaması Geri mi Geliyor ? » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 03:49

Kış Saati Uygulaması Geri mi Geliyor ?

Kış Saati Uygulaması Geri mi Geliyor ?
Son Güncelleme :

29 Ekim 2022 - 11:43

Çoğunlukla Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde uygulanan yaz-kış saati uygulamasında değişiklik zamanı geldi. Söz konusu ülkelerde 29 Ekim’i 30 Ekim’e bağlayan gece saatler bir saat geri alınacak.

KIŞ SAATİ GEÇİŞİNDE TEKNOLOJİK ALETLERE DİKKAT

Bazı teknolojik aletlerin saat uygulamasında otomatik ayarlama yapması sebebiyle pazar sabahı telefon ve bilgisayarların saatlerinin kontrol edilmesi gerekiyor.

TÜRKİYE’DE SAATLER GERİ ALINMAYACAK

Türkiye’de 1972 yılında başlayan yaz-kış saati uygulamasından 7 Eylül 2016 tarihi itibariyle vazgeçilmiş ve kalıcı yaz saati uygulamasına geçilmişti. Bu nedenle Türkiye’de saatler geriye alınmayacak.

AVRUPA’DA DA TARTIŞILIYOR

Uygulama özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde son yıllarda tartışma konusu. Avrupa Parlamentosu 2018’in mart ayında, Avrupa Birliği ülkelerinde 2021 yılından itibaren saatlerin ileri veya geri alınmaması yönünde oy kullanmıştı.

2017’de de Avrupa Komisyonu tarafından teklif edilen değişiklik genel kurulda oylanarak kabul edildi. Ancak bu konuda son söz üye ülkelerin parlamentolarına kalmış durumda.

Dünya genelinde ülkelerin yüzde 40’ından azı her yıl yaz ve kış saati uygulamasını sürdürüyor. Buna karşın Türkiye ile birlikte 100’ü aşkın ülke geçmişte en az bir kere bu uygulamayı denemiş ancak mevcut durumda sabit saat uygulaması kullanıyor.

KIŞ SAATİ NE ZAMANDAN BERİ UYGULANIYOR?

Yaz ve kış saatleri uygulaması ilk olarak 1916’da Birinci Dünya Savaşı sırasında Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan ve Büyük Britanya’da tanıtıldı. Bu uygulama gün ışığından yararlanma süresini artırmayı amaçladı. Ancak Weimar Cumhuriyeti döneminde zaman değişikliği olmadı, ancak İkinci Dünya Savaşı’nın başlangıcında saatler tekrar düzenli olarak değiştirildi.

Almanya’da, yaz saati düzenlemesi 1949 yılı sona ermeden önce, 1970’lerde Federal Cumhuriyet’teki petrol krizlerinden sonra ve 1980’de enerji tasarrufu için yeniden getirildi. 1995 yılının Eylül sonunda sona erdi, daha sonra 1996’dan beri Avrupa Birliği’nin diğer tüm üye ülkelerinde olduğu gibi kullanılmaya devam ediyor.

Kaynak: https://www.milletgazetesi.gr/dunya/saatler-geri-alinacak-mi#.Y1zmgutwV6g.twitter

YORUM YAP