Karadağ Devleti'nin Sonu mu Geldi ??? » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 18:34

Karadağ Devleti’nin Sonu mu Geldi ???

Karadağ Devleti’nin Sonu mu Geldi ???
Son Güncelleme :

07 Ağustos 2022 - 16:26

KARADAĞ BAŞBAKANI ABAZOVİÇ, SIRP ORTODOKS KİLİSESİ (SPC) PATRİĞİ İLE İMZALADIĞI GİZLİ ANLAŞMA, KARADAĞ’IN SONUNU MU GETİRECEK ?

 
Bu anlaşmaya tepki veren Karadağ Ortodoks Kilisesi (CPC) Metropoliti Mihailo, “Artık Karadağ diye bir devlet yok” diyerek ne söylemek istedi ?
Sırp Ortodoks Kilisesi (SPC) Patriği Porfiriye, Temel Anlaşmayı bugün Podgorica’da Karadağ Başbakanı Dritan Abazoviç ile imzaladı. Buna tepki gösteren Metropolit Mihailo; “Bu anlaşma yürürlüğe girerse, Karadağ artık yok, Abazoviç bizi Sırbistan’a teslim etti, artık barış ta olmayacak.” dedi.
İlginç olan ise kamuoyunun aldatılarak gizlice imzalanmış olmasıdır !?
Günler önce Karadağ medyası sözleşmenin bugün imzalanabileceğini duyurdu ancak Abazoviç bunu şiddetle reddetti ve sözleşmenin Ağustos ayının ilk yarısında imzalanacağını söyledi.
Öte yandan, Sırp Ortodoks Kilisesi (SPC) Patriği Porfiriye’nin 14 ve 15 Ağustos’ta Herceg Novi’de olacağını duyuruldu ve bu ziyaret, birçok sözleşmenin imzalanmasıyla ilişkilendirildi.
Ancak, 14-15 Ağustos yerin patrik, bugün Podgorica’ya birçok kişiyi şaşırtacak şekilde (elini kolunu sallayarak ve kendi ülkesinde imiş gibi davranarak, önceden yer ayırttığı Belgrat-Podgorica uçağı ile değil de Sırbistan Hükümeti’nin bir özel uçağı ile pasaport işlemlerini yaptırmadan) Karadağ’a geldi ve sözleşme çoktan imzalandı.
Ardından sert tepkiler geldi ve Abazoviç hemen şeffaf olmayan bir politika yürütmek ve vatandaşlara karşı haince davranmakla suçlandı.
Bu sözleşme ile Abazoviç’in Karadağ’ı etkin bir şekilde Sırbistan’a ve Sırp Ortodoks Kilisesi’ne teslim ettiğine ve Büyük Sırbistan’ın hegemonik planları, yani yeni oluşan “Sırp dünyası” lehine çalıştığına inanılıyor.
Tüm bunlardan dolayı, Abazoviç liderliğindeki hükümette de sorunlarla karşı karşıya kaldı ve kendisini Meclis’te destekleyen DPS şimdi başbakanın görevden alınmasını ve anlaşmanın feshedilmesini istiyor.
Karadağ Ortodoks Kilisesi (CPC) Metropoliti Mihailo, Raport’a verdiği röportajda, imzalanan sözleşmenin Karadağ’ın ve başta Bosna Hersek olmak üzere çevredeki diğer ülkelerin zararına olduğunu söyledi.
“Karadağ’ın başına gelebilecek sonuçları düşünmeden neşeyle bu anlaşmayı imzaladılar. Bu olayda en çok Dritan Abazoviç için en çok üzülüyorum çünkü onu ince bir buzun üzerine koydular ve bunun bedelini en ağır o ödeyecek. Bu bir utanç anlaşmasıdır.”
Mihailo, “Gerçek sorun çözülene ve böyle bir anlaşma için yeterli yasal temel kabul edilene kadar Karadağ’da barış olmayacağını söyleyebilirim.” dedi.
Mihailo, Bu anlaşmanın Karadağ’a büyük zarar verdiğini ve bu anlaşma yürürlüğe girerse artık Karadağ’ın aslında var olmayacağını söylüyor. Ancak bu sözleşmenin kesinlikle sürdürülmeyeceğini de sözlerine ekledi.
– Sözleşme devam edecek mi ve Dritan Abazoviç Hükümeti’ne ne olacak?
“Anlaşma kesinlikle yok sayılacak. Bunun yanında Hükünet te ayakta kalamaz. Gerçekte bu öneki Sırbistan taraftarı hükümetin projesi idi ve bunu gerçekleştirmek Dirtan Abazoviç’e kaldı. Kendini çok akıllı sanıyor ama, bu hareketi ile kendini rezil etti.”
 
Nusret SANCAKLI

YORUM YAP