Hırvatistan Hakkında Herşey » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 04:10

Hırvatistan Hakkında Herşey

Hırvatistan Hakkında Herşey
Son Güncelleme :

30 Nisan 2023 - 16:31

Hırvatistan, Orta Avrupa ülkelerinden biridir. 1991 senesinde bağımsızlığını kazanmış olan Hırvatistan Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz’in kesişme noktasındadır. Peki, Hırvatistan bayrağının anlamı ne, ülkenin başkenti neresi? İşte Hırvatistan hakkında her şey…

Hırvatistan Hakkında Her Şey

Hırvatistan, resmi adı ile Hırvatistan Cumhuriyeti olarak bilinmektedir. Ülke Orta Avrupa’da bulunmaktadır. Bir cumhuriyet devleti olan Hırvatistan’ın r en büyük kendi ve ayrıca başkenti Zagrep olarak bilinmektedir. Devlet yönetimi de Zagrep’te sürdürüldüğü için ülkenin en büyük şehri ve en önemli şehri burasıdır. Zagrep dışında 20 idari bölgeye bölünmüştür ve gelişmişlik düzeyi de yüksektir. Nüfusu çok kalabalık değil ve yüzölçümü de çok geniş değildir. Hırvatistan’ın 56594 kilometrekarelik yüzölçümü vardır.

Ülkenin binden fazla adası vardır fakat kıtasal alanı daha azdır. Nüfusun çoğu Hırvat halkından oluşmaktadır. Ülkede din genel olarak Katolik Hristiyanlardan oluşur. Ülkede para birimi olarak kına kullanılmaktadır. Para birimi 30 Mayıs 1994 tarihinden beri kullanılır. Paranın uluslararası kodu 191’dir ve 2020 yılındaki enflasyon oranı da %0,4 olmuştur.

Hırvatistan Bayrağının Anlamı, Hırvatistan Başkenti Neresidir?

Hırvatistan’ın bayrağında Panslavizm’in renkleri olan beyaz, kırmızı ve mavi yer almaktadır. Zeminin rengi mavi, kırmızı ve beyaz olan bayrağın tam ortasında da devletin askeri arması yer alır. Armanın üzerindeki figürler ile de ülkenin bağımsızlık mücadelesini sembolize edilmiştir. Bu nedenle her devletin bağımsızlığının gösterildiği bayraklarında olduğu gibi Hırvatistan bayrağında da bağımsızlık sembolize edilmektedir. Hırvatistan’ın başkenti ayrıca en büyük şehri olan Zagrep’tir.

Ülke, başkenti dışında 20 idari bölgeye bölünmüştür. Zagrep’ten yönetilen ülkede halkın çoğu Katolik Hristiyandır. Hırvatistan, 8 Ekim 1991 senesinde bağımsızlığını ilan etmiş olan Hırvatistan 4 yıllık bir savaş sonrasında bağımsızlığına kavuşmuştur. Hayat standardı yüksek olan bir ülke olduğundan Dünya bankası tarafından yüksek gelirli ekonomi olarak tanımlanan bir ülkedir.

Saat Farkı Ne Kadar, Para Birimi Nedir?

Hırvatistan, ülkemizden 1 saat geridedir. Zaman dilimi olarak Hırvatistan saati Türkiye’den daha geridedir. Ülkemizde saat 13:00 olurken Hırvatistan’da 12:00 olur. Hırvatistan’ın para birimi de kuna olarak karşımıza çıkar. Hırvatistan kunası 30 Mayıs 1994 tarihinde tedavüle girmiştir ve hala kullanılmaya devam edilmektedir. Hırvatistan kunası kısaca HRK olarak bilinir. Uluslararası numarası da 191’dir. Lipa da kuna’nın bir alt birimidir ve 1 kuna 100 lipadan oluşmaktadır.

Hırvatistan İklimi

Ülkede coğrafi yapısı sebebi ile farklı iklimler görülmektedir. Dalmaçya kıyılarında ve Istranca yarımadasında Adriyatik denizinden dolayı ılıman iklim vardır. Özellikle de buradaki iklim Akdeniz tipindedir, yazları sıcak ve kurak geçer, kışları ise ılık geçer İç bölgelerde ise Aralıktan Şubat ayına kadar en düşük sıcaklık sıfırın altındadır. Bütün kış boyunca ülkede sert rüzgarlar hakim olur. En yağmurlu mevsimler de sonbahar ve yaz aylarıdır. En yüksek yağış alan yerler dağlık bölgelerdir.

Hırvatistan Mutfağı

Ülkenin geleneksel yemeklerinde İtalyan ve Orta Avrupa esintileri ile karşılaşılır. Brudet, farklı balık çeşitlerinden yapılan bir balık yahnisidir. Domates ile tatlandırılır ve pişerken hiç karıştırılmaz. Kendi suyu ile pişen Brudet ülkede yaygın bir şekilde yapılan yemeklerdendir. Crni rizot, fritule, hobotnica ıspod peke, klipici, krostule, manestra, pasticada ve peka da Hırvatistan’ın meşhur yemekleri arasındadır. Punjene paprike, rozata, sarma ve soparnik de en sevilen yemeklerdendir.

YORUM YAP