Gruevski: Makedonya'da Kanton Sistemi Savaş Çıkarır! » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 21:03

Gruevski: Makedonya’da Kanton Sistemi Savaş Çıkarır!

Gruevski: Makedonya’da Kanton Sistemi Savaş Çıkarır!
Son Güncelleme :

06 Ocak 2017 - 11:22

VMRO-DPMNE Lideri Nikola Gruevski, kanton sisteminin Makedonya’ya uygun olmadığını ve ülke için tehlikeki olan bu idari sistemin bölgede savaşa neden olabileceğini söyledi.

İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya’nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi (VMRO-DPMNE) Başkanı Gruevski Republika dergisine verdiği mülakatta muhalefetteki Makedonya Sosyal Demokrat Birliği’nin (SDSM) ülkedeki Arnavut nüfusa yönelik politikalarını eleştirdi.

SDSM tarafından teklif edilen önerilerin Arnavutlar açısından cazip görünse dahi hayatlarında gözle görülür bir değişikliğe neden olmayacağını ileri süren Gruevski, “Makedonya nüfusunun %25’ini Arnavutlar, %65’ini  Makedonlar oluşturuyor. Eğer bu oranların birbirine yakın olmaları söz konusu olsaydı, örneğin ülke genelinde iki resmi dil teklifi daha mantıklı olabilirdi” diye konuştu.

Gruevski, Arnavut nüfusun ülke genelinde homojen değil bazı bölgelerde yoğunlaşmış olması nedeniyle de İsviçre ya da Belçika’daki gibi bir kanton sisteminin Makedonya’da tatbik edilmesinin ülkeyi parçalanmaya sürükleyebileceğini söyledi. Gruevski, “Bizim milli gelirimiz kişi başı 60,000 Euro seviyesinde değil. Örneğin Bosna Hersek’e bakın… O da kantonlara bölünmüş bir ülke. Belçika ve İsviçre’de milli gelirin 5-6 Bin Euro seviyesine çekildiğini düşünün ve kanton sisteminin o şartlarda nasıl işleyeceğini tahayyül edin. VMRO’nun pozisyonu Arnavut aleyhtarı değil ülkenin birlik ve bütünlüğünü korumayı temel alan bir pozisyondur” dedi.

 

manset4886-qcpqsys0pfv8s8ul49ug

Zeynep Işıl Hamzıç

Kaynak:Zambak.ba

 

 

 

 

YORUM YAP