FAZ: Kosova da Sırp Cumhuriyeti kuruluyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

30 Nisan 2024 - 23:36

FAZ: Kosova da Sırp Cumhuriyeti kuruluyor

FAZ: Kosova da Sırp Cumhuriyeti kuruluyor
Son Güncelleme :

12 Şubat 2017 - 14:40

 

Zeynep Işıl Hamziç. Almanya FAZ gazetesi :Kosova’ da yaşayan sırplar kuracakları Hükümet ile birlikte kendi parlemento ve Cumhurbaşkınına sahip olacağını öne sürdü.

Kosova’da Sırp belediyeleri gelecekte resmen içinde bir çeşit devlet olacak”.

Almanya’nın Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesi dün yayınladığı bir incelemede aktardığı,

Brüksel’deki yapılan müzakereler süresince Sırp ve Arnavut hükümetleri anlaşarak Sırp Belediyeler Birliği’nin kendi arma ve bayrağına sahip olacağı eğitim, sağlık ile sosyal politikasını kendisi idare edeceği öne sürüldü.

Gazeteye göre, Kosova Sırpları “hükümetiyle” birlikte kendi “parlamentosuna“ ve “cumhurbaşkanına” sahip olacak ve bunlar Sırpları Priştine karşısında temsil edecek.

Sırp Belediyeler Birliği, Kosova makamları tarafından formal atanmasına rağmen kendi polis şefini seçebilecek çünkü Sırp Belediyeler Birliğinin doğrudan Sırbistan tarafından finanse edilme hakkı var. Bu ise Bosna’daki Sırp Cumhuriyeti kurulduğunu resmediyor.

Alman gazetesi bu incelemenin devamında, Rusya’nın karşı gelmesi nedeniyle Kosova’nın BMÖ üyesi olamadığını, dolayısıyla bağımsızlığının ikinci elde kaldığını yazıyor. Rusya’nın oylama hakkı olmadığı Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ve FİFA ile UEFA futbol federasyonları gibi örgütlerde ise Kosova üye olmayı başardı.

Ancak BMÖ’nün bir alt örgütü olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) gibi diğer örgütlere Kosova’nın erişimi sorunlu.

Brüksel müzakerelerinde taraflar Kosova’nın bir telefon koduna sahip olmasında anlaştı, ancak Sırbistan bunu uluslararası değil, “coğrafi” olarak nitelendiriyor.

Alman gazetesi, Kosova’nın şimdiye kadar iki mobil telefon ağı için Slovenya ve Monaco’ya telefon kodu kullanımına 220 milyon Avro harcadığını bildirdi.

Kosova’nın telefon koduna sahip olmasına rağmen, Sırbistan ile telefon görüşmeleri yerel tarifeler düzeyinde hesaplanacak. Kosova Sırpları gelecekte kendi mobil telefon ağına sahip olabilir dedi.

Kaynak:Dünya Bülteni

YORUM YAP