Eski Yugoslavya'nın Bosna Hersekli divaları » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Mart 2024 - 09:49

Eski Yugoslavya’nın Bosna Hersekli divaları

Eski Yugoslavya’nın Bosna Hersekli divaları
Son Güncelleme :

26 Eylül 2022 - 21:52

Bosna Hersek, Yugoslavya’dan beri bu bölgeyi yöneten en iyi vokalistlerin ve müzik yıldızlarının merkezi olmuştur. Bölge müziğinin Bosna doğumlu divalarını sizler için derledik; 

Silvana Armenulić

 

Bunlardan ilki kesinlikle 18 Mayıs 1939’da Doboj’da doğan ve herkesin Silvana Armenulić olarak tanıdığı Zilha Bajraktarević. Silvana Armenulić eski Yugoslavya’da sevdalinkalar ve halk şarkıları seslendiriyordu. Genç yaşta şarkı söylemeye başladı. Önde gelen bir şarkıcı olarak hızla başarı elde ettikten sonra, teyzesiyle birlikte yaşamak için Saraybosna’ya ve ardından şarkı söyleme kariyeri için eski Yugoslavya’nın başkenti Belgrad’a taşındı.

Lepa Brena

Fahreta Jahić, Tuzla’da doğdu ve Brcko’da büyüdü. Henüz öğrenciyken Belgrad’a taşındı. Daha sonra eğitimini bırakıp, şarkıcılık kariyerine başladı. Sahne adı olarak “Lepa Brena“ ismini seçti. Kariyerine 1981’de merhum Sırp televizyon ve radyo sunucusu Minimaks (Milovan Ilic) tarafından düzenlenen en popüler programlardan birinde başladı. Programdan sonra kariyeri yükselmeye başladı. 17 albüm, birkaç film, diğerlerinin yanı sıra popüler dizi “Hajde da se volimo”yu çekti.

Beba Selimović

Rahmetli Izeta Beba Selimović, Bosna Hersek’te sevdalinkaları seslendiren en önemli isimlerden biridir. 1939 yılında Trebinje’de doğdu. Dört yaşında bir kız çocuğu olarak, eğitimini tamamladığı Saraybosna’ya taşındı. Ocak 1954’te Selimovic daha 17 yaşındayken, Saraybosna Radyosu için 300 aday arasından seçilen altı kişiden biri oldu ve orada profesyonel şarkıcılık kariyerine başladı. Kısa bir süre sonra çok popüler oldu ve mesleğine karşı her zaman ciddi ve onurlu tavrını korudu.

 

Hanka Paldum

Hanka Paldum 1956 yılında hayatının ilk yıllarını geçirdiği Cajnic’te doğdu. Yedi yaşında Saraybosna’ya taşındı. İlkokul birinci sınıftan itibaren okul korosunda şarkı söyledi. Okul gösterilerinde solist olarak sık sık sevdalinkalar söylerdi. Hanka Paldum’un seslendirdiği “Zelene oci”, “Crne kose”, “Pamtim jos”, “Voljela sam voljela”, “Nije to prvi put” gibi şarkılar eski Yugoslavya’da en çok dinlenen şarkılar arasında yer alıyor.

https://www.balkannews.com.tr/yasam/eski-yugoslavyanin-bosna-hersekli-divalari-h4456.html

 

YORUM YAP