"En Çok İhracat Yapan 10 Firmadan İkisi Türk" » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Nisan 2024 - 09:14

“En Çok İhracat Yapan 10 Firmadan İkisi Türk”

“En Çok İhracat Yapan 10 Firmadan İkisi Türk”
Son Güncelleme :

13 Aralık 2016 - 21:01

Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Klix.ba haber portalına verdiği mülakatta Türkiye-Bosna Hersek münasebetlerinin güçlendirilmesi için siyasi ilişkiler, yatırımlar ve ticaret hacmini artırmayı hedeflediklerini söyledi

Bosna Hersek’teki Türk yatırımlarını yeterli bulup bulmadığına ilişkin bir suale cevabında ülkede en çok iharacat yapan on firmadan ikisinin Türk yatırımları olduğuna dikkat çeken Büyükelçi Koç, “Maglay’daki Natron Hayat ve Lukavats’taki Şişecam fabrikaları Türk yatırımları. Ekonomik ilişkilerimizin, siyasi ilişkilerimizin bulunduğu yüksek seviyeden uzak olduğu doğru ve bu nedenle de iş adamlarımızı büyük çaplı yatırımların sayısını artırmaya teşvik ediyoruz” diye konuştu.

“Türkler, Bosna Hersek’te Evlerinde Gibi Hissediyorlar”

Bosna Hersek ve Türkiye halkları arasındaki ilişkinin Türkiye’nin Bosna Hersek kökenli milyonlarca vatandaşı olması da sebebiyle muazzam olduğunu ifade eden Büyükelçi Koç, Bosna Hersek’i ziyaret eden Türk turist sayısının da her geçen yıl artış gösterdiğine işaret etti. Koç, “Bosna Hersek’te eğitim gören, çalışan ya da aile bağlarıyla bu ülkede bulunan 7 Bin’i aşkın Türk vatandaşı bulunuyor. Vatandaşlarımız burada kendi evlerindeymiş gibi hissediyorlar. Lakin bazı vatandaşlarımız, oturma izni alırken ya da ülkeye giriş sırasında problemle karşılaşabiliyorlar. Bu gibi meselelerin zuhuru halinde Konsolosluk birimlerimiz gerekli adımları atıyor” diye konuştu.

Bosna Hersek’te Ne Kadar Türk Öğrenci Eğitim Görüyor?

Eğitimin Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki münasebetlerin en mühim kalemlerinden biri olduğunu vurgulayan Büyükelçi Koç, “Bosna Hersek’teki üniversitelerde Türkiye’den yaklaşık 2 bin talebe eğitim görüyor. Çok sayıda Bosna Hersekli öğrenci de Türkiye’nin sağladığı burslarla Türkiye’deki üniversitelerde eğitim görüyor. Türkiye’de Boşnakça’nın eğitiminin ve Bosna Hersek’te de Türkçe eğitiminin yaygınlaşması da ilişkilerimize katkı sağlıyor. Bu nedenle de Bosna Hersek’te ikinci yabancı dil olarak Türkçe’nin öğretilmesine büyük ehemmiyet atfediyoruz. Milli Eğitim Bakanı Yardımcısı Orhan Erdem’in Bosna Hersek’e ziyareti sırasında Federasyon Entitesi Eğitim Bakanı Elvira Dilberoviç ile işbirliği anlaşması da  imzalandı. Aynı zamanda tedrisat sahasındaki münasebetlerin güçlendirilmesi için 2016’da Büyükelçiliğimiz bünyesinde Eğitim Müşavirliği de açıldı” dedi.

Zambak.ba kaynaklı haber     haber4753-mmymf97lhl1umccflsdi

YORUM YAP