Emekli zammı belli oldu! » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 05:10

Emekli zammı belli oldu!

Emekli zammı belli oldu!
Son Güncelleme :

19 Aralık 2021 - 0:01

Emekli zammı belli oldu! Ulusoy açıkladı: Asgari ücreti sollayacak

Yeni asgari ücret yüzde 50.5’lik bir artışla 4253 liraya yükseldi. Gözler şimdi memur ve memur emeklisi ile Bağ-Kur ve SGK emeklisi vatandaşların maaşlarına ne kadar zam yapılacağında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, milyonlarca vatandaşın beklediği asgari ücretin miktarını dün açıkladı.

Erdoğan, dün yaptığı konuşmada, “Bugün gerçekleştirilen 4. toplantıyla nihai karar aşamasına gelinmiştir. Komisyon asgari ücretin 4 bin TL’nin üzerinde olması gerektiği yönünde görüş bildirmiştir. Öncelikle şunu ifade etmek isityorum; gerek işçi kesimini gerek işveren kesimini temsilen çok farklı bir anlayış içerisinde bu süreci işlettiler. 2022 yılında asgari ücretin en alt rakamı 4 bin 250 TL olarak uygulanacaktır. Bu rakam, çalışanların evli olmasına göre artacaktır. İşveren üzerindeki yükünü azaltacak adımları da ihmal etmedik. Asgari ücertin vergiden muaf tutulması tartışması yaşandı. Yeni asgari ücertle bu özlemi de hayata geçiriyoruz. Asgari ücretten alınan gelir vergisi ve damga vergisini kaldırıyoruz. Bu iki verginin kalkmasıyla, işveren kesimini 450 TL’lik ilave bir yükten de kurtarıyoruz. Asgari ücretin işveren üzerindeki yükünü düşürdük.” ifadelerini kullanmıştı.

ÇALIŞMA VAR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de, asgari ücretli ve kamu çalışanlarının ardından bu kez de emekli maaşlarının iyileştirilmesi için bir çalışmaları bulunduğunu açıklamıştı.

Bakan Bilgin, “Emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz. Çalışmada mesafe aldıkça bunu kamuoyuyla paylaşacağız” demişti. Bilgin, “Bu emeklilerle ilgili çalışmamız var, emekli gelirleriyle, onların düzeltilmesiyle ilgili çalışmamız var. Bu çalışmayı çok kapsamlı bir şekilde yürütüyoruz. Çalışmada mesafe aldıkça bunu kamuoyuyla paylaşacağımı belirtmek isterim.” demişti.

BEKLENTİ YÜZDE 16’YA KADAR ZAM

Merkez Bankası beklenti anketine göre Aralık için enflasyon öngörüsü yüzde 3.37 seviyesinde. Kabaca yüzde 3-5 arasında beklenti olduğunu söyleyebiliriz. Bu beklentiye paralel 6 aylık enflasyonun da yüzde 16’ya kadar çıkacağı bekleniyor. Yani maaşlara bu oranda zam yansıtılacak. Bunlara ilave olarak emekli maaşında iyileştirme de öngörülüyor.

 

SSK’dan ve Bağkur’dan emekli olan milyonlarca vatandaşın maaşı ocak ve temmuzda olmak üzere her 6 ayda bir enflasyon verilerine göre artıyor. Hem emekli hem de memurlara yapılacak zam oranı, 6 aylık enflasyon farkıyla ortaya çıkacak.

EMEKLİYE YÜZDE 55 ZAM

Yıl içinde ocak ve temmuz olmak üzere iki farklı dönemde zam alan emekliler ve memurlar, 3 Ocak’ta açıklanacak aralık ayı enflasyon verileriyle alacakları yeni maaş tutarını da öğrenecek.

Emeklilik zammıyla ilgili çeşitli rakamlar ortaya atılırken bir iddia da ünlü ekonomist Prof. Veysel Ulusoy’dan geldi.

Ulusoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada “Sıra emeklilere %50-55 zamda..” diyerek zammın yüzde 50 ila 55 olacağını öne sürdü.

milligazete.com.tr

YORUM YAP