ÇANAKKALE SAVAŞINA KATILMIŞ BOŞNAKLAR'IN ÇOCUKLARI ANLATIYOR » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Nisan 2024 - 14:54

ÇANAKKALE SAVAŞINA KATILMIŞ BOŞNAKLAR’IN ÇOCUKLARI ANLATIYOR

ÇANAKKALE SAVAŞINA KATILMIŞ BOŞNAKLAR’IN ÇOCUKLARI ANLATIYOR
Son Güncelleme :

05 Mart 2017 - 14:22

 

İzmir Bosna Sancak Derneği,

TRT ile yaptığı işbirliği kapsamında;Boşnak ailelerin 1890’lı yıllardan itibaren eski Yugoslavya’dan İzmir’e göç etmiş ardından da Çanakkale savaşına katılmış olan babalarını ve dedelerini anlatan bir çalışma düzenledi..

İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül konuyla ilgili şunları söyledi;

İzmir’de yaşayan yaşlı büyüklerimiz, bizler daha Türkiye’ye gelmeden Bosna ve Sancak bölgesinden Çanakkale savaşı çıkınca çok sayıda Boşnak savaşa katılmıştı.

Birde eski Yugoslavya’dan İzmir’e göç eden ailelerden de Çanakkale savaşına katılan çok sayıda boşnak vadır.

Arşivlerden Resmi kayıtlara bakıldığı zaman savaşa katılan yaklaşık 16 bin boşnak olduğu görülmektedir.Bu da o dönem için çok ciddi bir rakamdır.

Öncelikle Çanakkale savaşında şehit düşmüş yada gazi olmuş Boşnak vatandaşlarımızı rahmetle anıyoruz.

Çanakkale Savaşına katılan büyüklerimizin çocukları babalarından dinlediklerini bizlere aktarmak amacı ile anlattılar.Ayrıca bu vesile ile  orada kalmış olan akrabalarına da iletmek istediklerini TRT’nin bu çekimleri sayesinde ulaştıracakları içinde çok mutlu oldular.

TRT tarafından gerçekleştirilen bu çekimler Bosna – Sancak bölgesinde Çanakkale Savaşında şehit olmuş Boşnaklarımız’ın aziz hatıralarının yaşatılması amacıyla anılması sağlanarak “Çanakkale savaşında şehit düşmüş Boşnaklarımızı Anma” programı  çerçevesinde TV’lerde de gösterilecektir.

Çanakkale savaşında ‘şehit düşen boşnakların anısına’ (‘GÖNÜLLÜ’ – ‘Djurumlija’) kitabını Boşnak yazarı “Mevlude Melajac” kaleme aldı.

Bu kitaba ulaşmak isteyenlerin de “İzmir Bosna Sancak Derneğimizle” irtibata geçmesi gerekmektedir.

Bizler, Balkanlarda Türklüğünü, Türkiye’de ise Balkan topraklarını unutmayan bir kültürün torunlarıyız.Biz Boşnaklar tarihimizde olduğu gibi her daim Türkiye’nin sadık vatandaşları olmuşuzdur ve bununla da gurur duymaktayız.

Son olarak şunu da belirtmek  isterim ki ,” Gazi Mustafa Kemal Atatürk “1931 yılında Muhacirler için ;

‘Muhacir diye küçümsenenler, tarihin yazdığı savaşlarda en geriye kalanlar, yani “Düşmanla sonuna kadar dövüşenler”. Çekilen ordunun ri’cat hatlarını sağlamak için
kendilerini feda edenler ve düşman karşısında kaçmak, çekilmek nedir bilmeyenlerdir. Muhacirler kaybedilmiş ülkelerimizin milli hatıralarıdır’. demiştir.

Bu konuda bilgi edinmek isteyen tüm Boşnak vatandaşlarımızı “Bosna Sancak Derneğimiz’e” bekleriz. Saygılarımızla.

İzmir Bosna Sancak Dernek Başkanı Abdullah Gül.

 

Boşnak Medya Zeynep Işıl Hamziç& Şevket Kuçeviç

Kaynak:Egede Sentez

 

YORUM YAP