Bulgaristan Türkleri Avrupa Parlamentosunda... » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Haziran 2024 - 20:49

Bulgaristan Türkleri Avrupa Parlamentosunda…

Bulgaristan Türkleri Avrupa Parlamentosunda…
Son Güncelleme :

13 Haziran 2024 - 14:22

BULGARİSTAN’DA TÜRKLERİN ZAFERİ: HÖH AVRUPA PARLAMENTOSUNA 3 VEKİL GÖNDERECEK
 Bulgaristan'da erken genel seçimlerde HÖH Partisi tarihi bir başarıya imza attı
RUMELİ TÜRKLÜĞÜ VE MEDENİYETİ HALEN YAŞIYOR !
-Üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, rekora imza atarak oyların yüzde 17,07’ünü aldı ve Parlamentoda ikinci siyasi parti oldu. Son parlamentoda HÖH 36 milletvekili ile temsil edilirken, bu seçim sonrası, milletvekili sayısını 47 olması bekleniyor.
-Ulusal Meclis seçimi ile birlikte düzenlenen AP seçiminde de ilk belirlemelere göre, 5 siyasi güç milletvekili yollayacak.
-Kesin olmayan sonuçlara göre GERB 5, PP-DB 3, Vızrajdane 3, HÖH 3, BSP 2 ve İTN 1 milletvekili gönderebilecek.
-Merkez Seçim Komisyonu (MSK), AP seçimlerinin kesin sonuçlarını 12 Haziran’a, genel seçim sonuçlarını ise 16 Haziran’a kadar açıklayacağını bildirdi.
-DEB Partisi Başkanı Çiğdem Asafoğlu, AA muhabirine, “Çok mutluyuz. Bizler bu sonuçtan emindik. Bunu her gittiğimiz yerde söyledik. Bugün de halkımız yine hem davasına, hem de partisine sahip çıktı.” dedi. 2014 ve 2019 yıllarında da Rodop ve İskeçe’de birinci parti olduklarını hatırlatan Asafoğlu, Batı Trakyalı Türklerin bugün sandıklara giderek Atina ve Brüksel’e tepkilerini gösterdiklerini söyledi.
-Azınlık seçmeninin yüzde 3’lük seçim barajından dolayı milletvekili çıkartamayacağını bilerek DEB’e oy verdiğini vurgulayan Asafoğlu, “Azınlık, ülkeyi yönetenlere çok ciddi bir mesaj gönderdi. Atina’nın, burada yaşayan bir azınlığının olduğunu görmezden gelmekten vazgeçmesi lazım” diye konuştu.
-DEB, 2014 ve 2019’daki AP seçimlerinde de Batı Trakya’daki 3 ilin 2’sinde birinci çıkmasına rağmen ülke genelinde uygulanan yüzde 3 seçim barajını aşamadığından AP’ye milletvekili gönderememişti.
-Batı Trakya Türklerinin hakları için verdiği mücadeleyle tanınan Dr. Sadık Ahmet, Yunanistan’da 1989’da düzenlenen genel seçimlerde yüksek oy olarak bağımsız milletvekili seçilmişti. Yunanistan yönetimi, 24 Ekim 1990’da Ahmet’in seçilmesini engellemek için hem siyasi partilere hem de bağımsız adaylara yüzde 3’lük seçim barajı getirmişti. Partilerin ve bağımsız adayların, meclise girebilmesi için ülke genelinde uygulanan yüzde 3 seçim barajını aşması gerekiyor.
-Batı Trakya Türkleri, siyasi temsili engellediği gerekçesiyle yüzde 3 seçim barajının kaldırılmasını istiyor.
 
Kaynak:
-https://kircaalihaber.com/bulgaristan/-bulgaristanda-erken-genel-secimlerde-hoh-partisi-tarihi-bir-basariya-imza-atti
-https://www.dunya.com/…/ap-secimleri-sona-erdi…
 

YORUM YAP