Bosna'nın "Kara Elmas" diyarı Banovići » Boşnak HaberBoşnak Haber

1 Mayıs 2024 - 04:50

Bosna’nın “Kara Elmas” diyarı Banovići

Bosna’nın “Kara Elmas” diyarı Banovići
Son Güncelleme :

20 Şubat 2017 - 12:25

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Banovići (Banoviçi diye okunur) “Kara Elmas Diyarı”

Bosna Hersek’in kuzeydoğusunda Tuzla kantonuna bağlı olan dağlık ve ormanlık bir araziye kurulmuş 176 km2‘lik yüzölçümü ile 2003 seçimlerine göre 28.918 kişiyle %95’i Boşnak nufusa sahip bir kasabadır.

Banovići‘nin “Kara Elmas Diyarı” olarak bilinmesinin sebebi nostaljik lokomotifleri ile bilinmesidir.

Bosna Hersek’in kömür madenleri ile ünlü Banovići kasabasındaki yıllar öncesinden kalma buharlı lokomotifler görenleri adeta zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Hala yarım asırlık yaşlarına rağmen bölgenin kömür yükünü çekmeye devam eden lokomotifler yazın da turistik amaç için kullanılmakta.

II. Dünya savaşının ardından kasabaya çekilen demiryolu hattıyla zengin kömür yataklarının kullanılmaya başlamasıyla ekonomik anlamda Banovići için yeni bir sayfa açılmış oldu.

Ülkenin en verimli kömür yataklarının biri olma özelliğini sürdüren 1946-1950 model eski Çekoslavak yapımı buharlı lokomotifler “Kara Tren” ilk günkü tempolarıyla çalışmaya devam etmekte.

Bu buharlı lokomotifler görenleri adeta zaman yolculuğuna çıkardığından dolayı sinema sektöründe de kullanılmaya başlandı.

Bu nedenle de,Banovići Turizm Gelişimi ve Tanıtımı Merkezi Müdürü Vahit Basic, Belediyenin ve Maden Ocağının desteği ile bir kaç ay sonra “Madencilik ve Demiryolu Müzesinin” açılacağını belirtti. 

YORUM YAP