Bosna'nın İkizler Kenti Buzim » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 23:17

Bosna’nın İkizler Kenti Buzim

Bosna’nın İkizler Kenti Buzim
Son Güncelleme :

01 Temmuz 2015 - 5:37

 

Zeynep Işıl Hamzıç  Boşnak Medya

Bosna’nın ‘ikizler kenti’

Bosna-Hersek’in 20 bin nüfuslu Bujim kenti ülkede en fazla ikiz bebeğin doğduğu yer olarak adını duyurmaya başladı. Bujim Belediye Başkanı bu durumu bir etkinliğe çevirmeyi planlıyor.

Doğum oranında düşüşün yaşandığı Bosna-Hersek’in kuzeybatısındaki Bujim kenti alışılmışın üstünde bir ikiz sayısına sahip. 1992-1995 savaş yıllarında farkedilmeye başlanan bu durumu, ikiz babası Necib Vuçely şöyle anlatıyor:
“Savaş zamanı ikizlerim doğdu, ben de bir arkadaşımdan ikiz bebek arabası ödünç almaya gittim. Başka birine verdiğini söyledi. O kişiyi de ziyaret ettiğimde onun da üçüncü bir kişiye ikiz arabasını verdiğini öğrendim. Böylece Bujim’in bir ‘ikiz kenti’ olduğu kanısına vardım.”
Vuçely, yaklaşık dört yıl süren savaşta en az 21 ikiz için doğum kaydının bulunduğunu söylüyor. Kentin okullarında neredeyse her sınıfta en az bir ikiz bulunuyor.
20 bin nüfulu Bujim’in ikizlerini tanıştırma amaçlı Facebook’ta ‘İkizler kenti Bujim’ grubunu kuran Vuçely şimdilik 200 kadar ikizin kendilerine ulaştığını belirtti.
Bujim Belediye Başkanı Agan Buniç ise bu durumu bir etkinliğe çevirmeyi planlıyor. Buniç, Bujimli ikizlerin yılda bir kez toplanmasını istiyor. Böyle bir etkinliğin yerli ve yabancı turistleri de çekebileceğini düşünüyor.
17 aylık ikiz babası Kemal Dizdareviç ise, hem kendisinin hem de eşinin ailesinde uzun bir ‘ikizler geçmişinin’ olduğunu söylüyor.

buj

Savaşın sürdüğü 1994’te ikiz bebeklerinin dünyaya geldiğini söyleyen Vucelj, “Çocuklarımı dışarı çıkarıp gezdirmek istedim. İkizleri olan bir arkadaşımdan bebek arabasını istedim. Arabayı bir arkadaşına ödünç verdiğini söyledi. İkizleri olan bu arkadaşına gittiğimde de o da aynı yanıtı verdi. Üçüncü kişiye gittiğimde de bu yanıtı alınca Buzim’de çok fazla ikiz olduğunu fark edip bu konuyu araştırmaya başladım.” dedi.

Araştırmaları sonucunda savaş boyunca Buzim’de 21 ikiz bebek doğduğunu ortaya çıkaran Vucelj, bugün şehirde 150’den fazla ikiz kardeş olduğunun altını çizdi.

“İkiz bebek sahibi olmak isteyenler Buzim’den evlenmeli”

Vucelj, Facebook’ta “İkizler şehri Buzim” adından bir sayfa kurduğunu ve Buzimli ikizleri bir araya getirdiğini anlatarak, farklı yerlerde yaşayan Buzimli birkaç kadının da sayfa üzerinden kendisiyle iletişime geçtiğini ve onların da ikiz bebekleri olduğunu söyledi.

 

“Bizim mahallede 10 ikiz yaşıyor”

Haris ve Amir isimli 4 yaşındaki ikiz kardeşlerin babası Kemal Dizdarevic de Buzim’in artık ikizlerle ünlenen bir yer olduğunu vurgulayarak kendisinin ve eşinin ailesinde başka ikizler de bulunduğunu kaydetti. 

Bosna Hersek’in 20 bin nüfuslu mütevazi şehri Buzim’in ünü, hemen hemen her okulda ve mahallede görülen ikiz kardeşlerle ülke sınırlarının dışına taşıyor. 1992 ve 1995 yılları arasındaki Bosna savaşı sırasında dahi 21 ikiz bebeğin dünyaya geldiği bu küçük şehirde, bugün 150’den fazla ikiz kardeş bulunuyor. Kemal Dizdarevic’in (sağ 2), 4 yaşındaki ikiz çocukları Haris (sağda) ve Amir (solda) şehirdeki ikizlerden. (

 

Kaynak: Reuters –  Mustafa Öztürk – Anadolu Ajansı )

YORUM YAP