Bosnalı aydından uyarı: Bosna Uçurumun Kenarında ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

7 Mayıs 2024 - 09:39

Bosnalı aydından uyarı: Bosna Uçurumun Kenarında !

Bosnalı aydından uyarı: Bosna Uçurumun Kenarında !
Son Güncelleme :

12 Ekim 2021 - 22:35

Bosna Hersek’in önde gelen aydınlarından Esad Durakovic, Bosna Hersek’in uçurumun kıyısında olduğunu ve Boşnakların Rohingyalıların kaderini yaşama tehdidiyle karşı karşıya olduklarını söyledi.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt ve siyasi parti liderlerine yönelik bir açık mektup yayınlayan Durakovic, “Bosna’nın uçurumun kıyısında olduğunu görmüyor musunuz? Çöküşünü öylece izleyecek misiniz?” diye yazdı.

Bosnalı Sırp politikacıların devlet kurumlarının işleyişini dolayısıyla devleti bloke ettiklerini vurgulayan Durakovic, “Bu kararlı bir müdahale için son derece ciddi bir sebep değil midir?! Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi’nin üyesi, Bosna Hersek’e saldırmış olan komşu ülkede avazı çıktığı kadar bağırarak konuşuyor, tehditler savuruyor ve Bosna Hersek’in, yani Devlet Başkanlığı üyeliği koltuğunda bulunduğu ülkenin aleyhinde faaliyetlerde bulunuyor. Bu kararlı bir müdahale için yeterli sebep değil midir?!” diye yazdı.

 

Savaş döneminde Bosna Hersek’e yönelik saldırganlıkları tescillenen Sırbistan ve Hırvatistan liderleri Aleksandar Vucic ve Andrej Plenkovic’in uluslararası bir zirvede Bosna Hersek’in geleceğini tartıştıklarını ve “%90 oranında mutabakat sağladıklarını” açıkladıklarına dikkat çeken Durakovic, “Örneğin iki komşu ülkenin bu şekilde Macaristan’ın kaderi üzerinde anlaşma sağladıklarını açıkladıklarını düşünün! Bu iki ülke geçmişte birbiriyle savaştı ve bugün hiçbir konu üzerinde anlaşamıyor. Ama Bosna Hersek konusunda yüzde 90 mutabıklar. Çünkü anlaştıkları şey bu ülkeyi bölmek” diye yazdı.

Avrupa’nın “ebter siyasi bürokrasisinin” Bosna Hersek konusundaki sessizliğinin utanç verici olduğunu vurgulayan Durakovic, “Sırp Cumhuriyeti ayrılık yolunda çok mesafe aldı. Geriye bunu sadece resmi olarak ilan etmek kaldı. Bunu göremiyor musunuz?” diye yazdı.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt’i “usta bir şekilde sessiz kalmakla” itham eden Durakovic, Bosna Hersekli siyasi liderleri de içinde bulunulan durumu dünya kamuoyuna taşımakta başarısız olmakla suçladı. Durakovic, “En azından orada bizim kör ve ahmak olmadığımızı bilsinler. Bu ülkeye ve Avrupa’nın Rohingyalıları olma tehdidiyle karşı karşıya olan halka ilişkin umursamazlıklarını gördüğümüzü bilsinler” diye yazdı.

YORUM YAP