Boşnaklara Kurulan Büyük Tuzak! » Boşnak HaberBoşnak Haber

4 Mayıs 2024 - 21:54

Boşnaklara Kurulan Büyük Tuzak!

Boşnaklara Kurulan Büyük Tuzak!
Son Güncelleme :

15 Kasım 2017 - 15:35

Zeynep Işıl Hamziç   Boşnak Medya    

ANALİZ 

Dünkü haberimiz de Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegovic’in, “ülkesinin Kosova’yı tanıyacağını umduğu” yönündeki açıklaması, 2008 yılında tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova’yı hala kendi toprağı olarak gören Sırbistan’da tepkiye yol açtı ve sırp medyasında bir çok haberle servis edildi.

Boşnak lider, Alman Deutsche Welle’ye röportajında, Bosna Hersek’in Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacağını umduğunu ifade ederken, röportajın bu kısmının Sırp medyasında “Bosna Hersek Kosova’yı tanımalı” olarak çarpıtılara servis edilmesinin akabinde Sırbistanlı yetkililer İzetbegovic’e tepki gösterdi.

Sırbistan İçişleri Bakanı Nebojsa Stefanovic, yaşananların ardından Milli Güvenlik Konseyinin toplanacağını belirterek, İzetbegovic’in Kosova ile ilgili açıklamasının da ana gündem maddesi olacağını ve  İzetbegovic’in Kosova ile ilgili açıklamasının “iyi niyetli olmadığını” ve “zararlı bir hamle olduğunu” savundu.

Sırbistan hükümetinin Kosova ve Metohiya Ofisi Müdürü Marko Djuric de Boşnak siyasetçinin açıklamalarını “skandal” ve “şok edici” olarak nitelendirdi.

Sırp medyasına yansıyan farklı yorumlara İzetbegovic’in basın ofisinden de tepki geldi. Yapılan açıklamada, Boşnak liderin açıklamalarının Sırp medyasındaki yorumlanışının “siyasi sorun teşkil ettiği” belirtildi.

BOSNALI SIRPLAR KOSOVA’NIN TANINMASINA KARŞI

İzetbegovic, söz konusu röportajında, sadece Kosova’nın tanınmasında değil, bu ülkeyle ilişkilerin iyileştirilmesi ve vize serbest is konularında da uzlaşı şartı gerektiğini , öncelikli olarak teknik sorunların çözülmesi ve insanların iletişiminin sağlanmasını talep edenin de bizzat kendisi olduğunu vurguladı.

Boşnak lider, Bosna Hersek-Kosova ilişkilerinde “frene basan” tarafın, Bosna Hersekli Sırp siyasetçiler olduğunu ifade etti.

İzetbegovic’in Kosova ile ilgili açıklamasına tepki gösteren Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Mladen İvanic ise İzetbegovic’in izlediği politikanın son derece yanlış olduğunu Kosova’yı hiçbir zaman tanımayacaklarını vurgulayarak, bu yönde bir oylama olması halinde de veto hakkını kullanacağını söyledi.

Sırp Basının da çıkan haberlere baktığımızda “Bakir İzetbegoviç babası gibi tekrar Sırpları kesmek istiyor” şeklinde ; Bir diğer manşettede “Bakir Sırplarin kalbini vurdu”ve “Sırp medyası Boşnaklar ve Sırplar arasındaki nefrete yeniden can verdi”şeklinde yazdılar.Bir Boşnak Haber sitesinde de Sırpların yalan haberlerini açıklayarak manşetine taşıdığını görmekteyiz. 

  1. haber :  http://saff.ba/naslovnice-medija-u-srbiji-u-znaku-bakira-izetbegovica-foto/

      2. haber : http://saff.ba/10-razloga-zasto-srbijanski-mediji-napadaju-izetbegovica/

      3. Haber: https://www.facebook.com/senzornews/videos/132473660799942/

     4.Haber: http://sandzakpress.net/srpski-mediji-ozivljavaju-mrznju-izmedu-bosnjaka-i-srba

Sonuç

Sırplar ne yapmaya çalışıyorlar diye sorduğumuzda Sırpların Kosova gündemi üzerinden kriz çıkartmaya çalıştıklarını görmekteyiz.Peki neden şu an ve neden kosova üzerinden sorusunu sorarsakta ;

1.Sebep olarak, Srebrenica’da “Türklerden intikam almanın zamanı geldi” diyerek binlerce Boşnak sivili öldürme suçundan  Sırbistanda saklandığı yerde yakalanan”Bosna Kasabı” olarak da nitelendirilen Sırp kasap General Ratko Mladic’e 1 hafta sonra 22 Kasım’daki  mahkeme tarafından verilecek cezanın karar duruşmasının geldiğini hatırlamalıyız!

2.Sebep , Bu krizi çıkarmak  Bosnada ki Boşnaklarla Bosnadaki Sırpların ilişkilerinin bozulmasına hatta savaş çıkmasını isteyerek  Sırp bölgelerinin Bosna’dan ayrılması için  çaba göstermeye çalıştıklarını !

3.Sebep olarakta Geçen yıl yine bu dönemlerde Sırpların Kosova’ya “Kosova Sırbistan’ın dır” yazılı bir tren gönderme girişlerini hatırlayarak ;

https://bosnakhaber.com/yeni-soykirimlar-yolda-mi-kosova/

Kosova’yı hala kendi toprağı olarak gören  Sırbistan’nın Bakir İzetbegovic’in, “ülkesinin Kosova’yı tanıyacağını umduğu” yönündeki açıklamasının karşısında olmaları ve  Kosova’yı tanımak istememeleri haliyle Bosna ile vize ve işbirliği çalışmalarının yapılmasının önüne set çekilmesi Sırpların oyları olmadan parlamentoda Kosova’nın tanınamayacağını gayet iyi bildikleri için  Bosnada gerginlik yaratıp Bosnadaki Sirpların Kosovaya tanınma ihtimalini blok ediyor ve Bosnadaki Sırplarla Boşnaklar arasında işbirliği yapılmaması üzerine provakosyonlar yapıyorlar olarak yorumlayabiliriz. 

YORUM YAP