“Boşnaklar, Türkiye’nin yardımıyla hakimiyet kurmak istiyor” » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 04:33

“Boşnaklar, Türkiye’nin yardımıyla hakimiyet kurmak istiyor”

“Boşnaklar, Türkiye’nin yardımıyla hakimiyet kurmak istiyor”
Son Güncelleme :

15 Ocak 2022 - 20:01

Hırvatistan’ın Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) partisinden Avrupa Parlamentosu üyesi Tomislav Sokol, Bosna Hersek’te Boşnakların Türkiye’nin desteğiyle ülkede Hırvatlar üzerinde tahakküm oluşturmaya çalıştıklarını ileri sürdü.

“Boşnak hakimiyetçiliğinin Sırp ayrılıkçılığından daha şerir” olduğunu ileri süren Sokol, Hırvatların Bosna Hersek’teki devlet kurumlarında hiçbir nüfuzlarının olmadığını iddia etti.

Bosna Hersek’teki problemlerin çok katmanlı olduğunu ve en temel sorunun ülkedeki üç kurucu halkın vizyonlarının birbirine zıt olması olduğunu söyleyen Sokol, “Sırplar arasında ayrılıkçılık yani doğuya, Sırbistan’a yönelim söz konusu. Boşnaklar ise kendilerinin baskın olacağı üniter bir devlet istiyorlar ki böylece bu durumu ülkede nüfusu en az halk olan Hırvatların oylarını bastırarak Türkiye ile ittifak içerisinde kendi egemenlikleri için kullanabilsinler. Bosna Hersek’in varlığını sürdürmesini isteyen ve Batı’ya yönelmiş bir halk olan Hırvatlar ise eşit haklara sahip oldukları bir Bosna Hersek istiyor” diye konuştu.

Son dönemde popülerliği artan Bosnalı Sırp politikacı Drasko Stanivukovic’in Milorad Dodik’ten çok daha azılı bir milliyetçi olduğunu söyleyen Sokol, Boşnak siyasi elitinin durumu ülkede sorun Sırpların söylemleriymiş gibi göstermeye çalıştığını fakat asıl sorunun “yıllardır kendi siyasi temsilcilerini seçemeyen” Hırvatların maruz kaldığı ayrımcılık olduğunu ileri sürdü.

Hırvat Demokratik Birliği (HDZ), siyasi partinin Bosna Hersek’teki kardeş partisi HDZ Bosna Hersek’in devlet başkanlığı konseyi adayı Dragan Covic’in seçimleri kaybetmesinin ardından rakip adayın Boşnak oylarıyla seçildiğini ileri sürmüştü. HDZ, Bosna Hersek’teki seçim reformu görüşmelerinde de Hırvat liderlerin sadece Hırvatların oylarıyla seçilebileceği bir sistem değişikliği talep ediyor. 

 

Balkan News

YORUM YAP