Boşnak Dunyasinin Başı Sağolsun » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 23:29

Boşnak Dunyasinin Başı Sağolsun

Boşnak Dunyasinin Başı Sağolsun
Son Güncelleme :

29 Ağustos 2021 - 18:49

Boşnak Dunyasinin Başı Sağolsun..

Boşnakların var olma mücadelesinde ve kimliğinin korunmasında elinden geldiğince mücadele eden Prof.Dr.Rizvan Halilović geçirdiği Koronavirus sebebiyle hayatını kaybetti..

Biz de Boşnak Medya olarak Rıdvan Hocaya Allah’tan rahmet sevenlerine başsağlığı dileriz..

Rizvan Halilović Kimdir ?

Bijlopolje ( Akova) doğumlu olan Boşnak aktivisti ve mücadele adamı Halilović,

1974’ten 1993’e kadar Makedonya’nın Kumanovo kentinde yaşadı ve bir yıl sonra Üsküp’te tutuklandı ve kaçırıldı ve sonunda Vranje’ye götürüldü.

Dönemin rejiminden gördüğü siyasi baskılar nedeniyle 1990’larda Türkiye’ye taşınmak zorunda kaldı. Kamuoyu önünde yaptığı konuşmalarda, yalnızca SDA üyesi ve aktivisti olduğu için baskıya maruz kaldığını sık sık dile getirdi.

Söz konusu tutukluluktan ancak o tarihte 50.000 Alman markı tutarında kefalet ödedikten sonra serbest bırakıldığını belirtmek isteriz.

Yukarıdaki olaylardan sonra, güvenli olduğu yere gitmesi gerektiği açıktı ve o zaman onun için güvenliğin Türkiye’ye gitmesi gerekiyordu.Türkiye’den döndükten sonra, eski Yugoslavya’nın her yerinden Boşnakları birbirine bağlamaya çalıştı. Saraybosna’ya taşındıktan sonra Bosna-Türk Dostluk Derneği “Boğaziçi” başkanlığına atandı.

Boşnaklar için uğraşıp savaşmanın yanı sıra iki dost halkı, Boşnakları ve Türkleri yakınlaştırmaya da çalıştı.

Akademik kariyeri boyunca sıklıkla Bosna-Hersek, Sancak ve bölgedeki çeşitli komite ve kurumların üyesi oldu.Ayrıca Sancak Boşnaklarını Arnavutlaştırma girişimlerinin şiddetli bir rakibi olarak hatırlanacak.

Ölüm haberi oğlu tarafından Facebook üzerinden yayınlandı.

Kaynak: Stav.ba.

YORUM YAP