Bosna Hersek Vatandaşı Olma Koşulları Nelerdir ? » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 06:18

Bosna Hersek Vatandaşı Olma Koşulları Nelerdir ?

Bosna Hersek Vatandaşı Olma Koşulları Nelerdir ?
Son Güncelleme :

22 Haziran 2017 - 4:17

Eldina Selimovic -Zeynep Hamzic BOŞNAK MEDYA

Son değişiklikler doğrultusunda BİH vatandaşlığı koşulları şöyle olmuştur:

-Hem anne hem de baba BİH vatandaşı ise çocuğun nerde doğduğu önemli değil,BİH vatandaşı olabilir.

-Anne veya babadan biri BİH vatandaşıysa çocuk herhangi bir BİH bölgesinde doğmuşsa BİH vatandaşı olabilir

-Çocuk yurtdışında doğmuş olsa bile anne veya babadan biri BİH vatandaşıysa BİH vatandaşı olabilir.

-Çocuk yurtdışında doğmuş,anen veya baba BİH vatandaşoysa ve çocuk 23 yaşına kadar BİH topraklarında yaşamışsa ve bunlar kayıtlarda varsa BİH vatandaşı olabilir.

-Anne ve baba BİH vatandaşı olmasa bile eğer çocuk BİH topraklarında doğmuşsa BİH vatandaşı olabilir.

-18 yaşını doldurmamış çocuk BİH vatandaşlığına geçmek isterse anne ve baba BİH vatandaşı olamsa bile BİH vatandaşı olabilir

Dışardan BİH vatandaşlığı şartları nelerdir ?

*18 yaş ve üstü yani reşit olmalıdır.

*8 yıl Bosna Hersekte yaşamış olmaldır.

*Bir BİH dilini ( Boşnakça,Sırpça ve Hırvatçayı ) tanımalıdır.

*BİH’ten sınırdışı olmamalıdır.

*8 yıllık BİH’te yaşama sürecinde 3 yıldan fazla ağır bir suç işleyerek hapse girmemeli

 

*Eğer eski vatandaşlığı kaybetmiş veya vatandaşlığı reddedilmişse;

-5 yıl evlilik süresi olmalı ve bu süreçte vatandaşlık talebinde bulunmalı

-Mevcut vatandaşlığı reddederek BİH vatandaşlığı istenebilir.

-En az 3 yıl herhangi bir BİH bölgesinde oturmalı

YUKARDAKİ ŞARTLAR OLMADAN DİREKT BİH VATANDAŞLIĞI ALABİLENLER İSE;

BİH’TEN GÖÇ EDİP GERİ GELDİYSE VE YUKARDAKİ ŞARTLARA UYAN 1.VE 2.JENERASYON OLANLAR

Not:Bosna Hersekte ev sahibi olabilmek için herhangi bir şirket adına ev satın almanız gereklidir.Başka türlü yabancılar gayrımenkul sahibi olamamaktadır.

VATANDAŞLIK İLE İLGİLİ SORULAR

Bosna Hersek vatandaşlığı alabilmenin birden çok yolunun olmasına karşın babadan ya da diğer akrabalardan gelen vatandaşlık hakkının değerlendirilmesi daha çok tercih edilen yollardan biridir. Babası Bosna Hersek kökenli olan birinin başvuruda bulunması halinde vatandaşlığın alınması son derece kolaydır. Geçtiğimiz yıllarda daha da kolay olan bu durum, günümüzde değişen kanunlar sonucunda zorlaşmış olabilir.

Bosna Hersek Vatandaşlığı İçin Gerekli Belgeler

Vatandaşlık hakkını dolaylı yoldan da olsa elde edebilmek için gerekli belgeler arasında pasaport, en az 4 adet biometrik resim, genel maaş ve mal bilgisi ve evlilik söz konusu ise evliliği kanıtlayan cüzdan gerekli görülen evraklar arasındadır. Boşnakça biliyor olmak ve daha önceki yıllarda alınan oturum izni belgeleri de vatandaşlığın daha kolay alınmasını sağlayacak şartlardır. Eğitim hayatına dair diploma ve geçmiş okul bilgileri de mutlaka belirtilmesi ve belgelerle kanıtlanması gereken şartlardandır.

Bosna Hersek Vatandaşlığına Başvuranlarda Aranan Özellikler

 

Bosna Hersek topraklarında doğmuş olan ya da 18 yaşına kadar ki süreyi burada geçirmiş olan kişiler ülke vatandaşı sayılmaktadır. Ayrıca evlilik ve çifte vatandaşlık gibi haklarda Bosna Hersek vatandaşı olabilmek için geçerli sebeplerdir. Diğer yandan yabancı kişilerin Bosna Hersek için önemli başarılar elde etmiş olmaları da doğal süreçten vatandaşlık elde etmeyi sağlamaktadır. Daha önceleri alınan oturma izinlerinde kişilerin sergiledikleri davranışlarda ülke vatandaşı olabilme konusunu doğrudan etkileyen kriterler arasındadır.

Evlilik Yolu İle Bosna Hersek Vatandaşı Olunabilir Mi?

Bosna Hersek vatandaşlığını alabilmenin en etkili yollarından biri evlilik akdidir. Kişilerin Bosna Hersek vatandaşı olan biri ile evlilik yaptıklarını belgelerle ispat etmeleri durumunda vatandaşlık sürecinin başlaması kolaydır. Avrupa ülkelerinin vatandaşlık için istediği şartlara nispeten daha kolay koşullar öne süren Bosna Hersek, 18 yaşın üzerinde olan herkesin hayallerini gerçekleştirebileceği bir yerdir. Evlilik ya da diğer yollar aracılığı ile Bosna Hersek vatandaşlığı hakkında en doğru bilgiye ulaşmak için bu konu ile alakalı resmi yerlerle iletişime geçilebilir.

Bosna Hersek’te Çalışma Yolu ile Vatandaşlık Alınabilir mi?

 

İşsizlik oranının oldukça yüksek olduğu Bosna Hersek, buraya göç etmeyi düşünenlerin önceden işlerini ayarladıktan sonra gelmeleri kendi yararlarına olacaktır. Çalışmak amacıyla vatandaşlık almak isteyenlerin öncelikle çalışma izni almaları gerekmektedir. Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı Yabancılar Şubesine yapılması gereken müracaatta istenen belgelerin eksiksiz hazırlanması sürecin hızla sonuçlanmasını sağlayacaktır. İlk etapta başvuru dilekçesinin yazılması, 1 adet vesikalık fotoğraf, şirketten alınan onaylı karar, iş sözleşmesi, sağlık raporu ve temiz sabıka kaydı gibi belgeler istenmektedir.

Bosna Hersek Çifte Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Bosna Hersek ayrıcalıklı özellikte olan bazı Türklere çifte vatandaşlık hakkı tanımaktadır. Kendi vatandaşlığını kaybetmeden Bosna Hersek vatandaşlığı alabilmek için kişilerin baba ya da dedelerinin Boşnak asıllı olmaları gerekmektedir. Bu durumu belgelerle kanıtlayan kişilerin başvuruda bulunmaları halinde çifte vatandaşlık hakkı kazanmaları mümkündür. Bu konuda kesin sonuca ulaşabilmek için konsolosluğa yapılan başvuruda tüm belgelerin detaylı bir şekilde sunulması gereklidir. Kariyer açısından birçok olanak sağlayacak olan çifte vatandaşlık ile Bosna Hersek’te yatırım yapmak ve şirket kurmak gibi pek çok alanda kazançlı işler yapabilmek mümkün hale gelir. Daha detaylı ve geniş bilgiye ulaşmak için Bosna Hersek Konsolosluğu’na müracaatta bulunulması önerilir.

Bosna Hersek’te iş imkanları göz önünde bulundurulduğunda, başvurudan önce iyi bir işin ayarlanması ve çalışılacak şirketin referans gösterilmesi sürecin daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Aksi halde bireysel olarak yapılan başvurularda sayısız ret cevabı alınması olası olacaktır.

Bosna Hersek Hangi Ülke Vatandaşlarını Kabul Etmektedir?

Bosna Hersek pek çok ülke de olduğu gibi Avrupa Birliği ülkelerini vize gibi resmi prosedürlerden muaf tutmuş ülkeler arasındadır. Vatandaşlık konusunda da hiçbir ülkeye engel koymamış olan Bosna Hersek, gerekli şartları sağlayan herkesin istediği zaman vatandaşı olarak katılabileceği bir ülkedir. Son yıllarda özellikle Bosna Hersek gibi ülkelere ülkemizden de göç sayısı artarken, çifte vatandaşlık imkânı sayesinde ise pek çok kişi kendi kimliğinden vazgeçmeden de başka ülkenin vatandaşı olarak yaşamını sürdürebilmektedir.

 

Bir dönem savaş ülkesi durumunda olan Bosna Hersek, pek çok Boşnak asıllı vatandaşı kendi ülkelerinin vatandaşı olamama tehlikesi ile karşı karşıya kalmış durumdadır. İsveç ve Sırbistan gibi ülkelerle sadece imzalanmış olan çifte vatandaşlık kanunu, diğer ülkelerde kayıtlı olan Boşnakların tekrardan kendi ülkelerinin vatandaşlığına geçmekte zorluk yaşamalarına neden olmaktadır.

Bosna Hersek Yatırım Yolu İle Vatandaşlık Şartları Nelerdir?

Herhangi bir ülkede şirket ya da ev sahibi olmak, artık o ülkenin başlıca vatandaşı olmak için yeterli sayılan kıstaslardan biridir. Buna göre Bosna Hersek yatırımcılar için önü açık olan ve gerekli şartlar sağlandığında vatandaşlığın alınmasının mümkün olduğu bir ülkedir. Bu konuda yatırımcılar şirket açma aşamasında son derece dikkat olmaları ve gerekli belgeleri eksiksiz hazırlamaları gerekmektedir. Asgari sermaye, şirket kuruluş sözleşmesi, şirket mührü, şirketin açılmasına ilişkin gerekli izinler ve Ticari bir bankadan şirket adına hesap açtırılması gibi işlemlerin ardından şirketin kurulması söz konusu olacaktır. Ülkeye şirket kurma aracılığı ile yatırımda bulunan kişilerin ise belli bir süreyi geçtikten sonra vatandaşlık için başvuruda bulunmaları mümkündür. Belediye Mahkemesi aracılığı ile yapılan başvuruların en geç bir hafta içinde sonuçlanmaktadır.

YORUM YAP