BNV: Bosna-Hersek Sancak Boşnaklarının anavatanı olarak tanımlanabilir » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 09:30

BNV: Bosna-Hersek Sancak Boşnaklarının anavatanı olarak tanımlanabilir

BNV: Bosna-Hersek Sancak Boşnaklarının anavatanı olarak tanımlanabilir
Son Güncelleme :

27 Mart 2022 - 17:13

Boşnak Ulusal Konseyi (BNV), AB dışişleri bakanlarının bir Avrupa Birliği Güvenlik ve Savunma Stratejik Pusulası’nın kabul edilmesini önerme kararını memnuniyetle karşıladı.

BNV’den yapılan açıklamada, “Stratejik Pusulanın Batı Balkanlar’ın güvenlik ve istikrarına büyük önem vermesinden ve buna önem vermesinden özellikle memnunuz ve bunun Avrupa Birliği tarafından onaylanmasını bekliyoruz.” dedi.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Stratejik Pusula ile mutabık kaldılar ve Bosna-Hersek’in egemenliğini, birliğini ve toprak bütünlüğünü, tüm vatandaşların ve halkların eşitliği ve ayrımcılık yapmama ilkelerine dayalı olarak desteklemeye yönelik özel ilgiyi vurguladılar.

Boşnak Ulusal Konseyi, Bosna-Hersek’in tüm vatandaşlarının devlet tarafından örgütlenmesinde ısrar etmenin tek doğru olduğuna inanmaktadır.

“Eşit vatandaşlardan oluşan bir ülke olarak Bosna-Hersek, Sancak Boşnaklarının anavatanı olarak tanımlanabilir. Sırbistan’daki Boşnak temsilci organı, “Bu şekilde tanımlanan Bosna-Hersek, kendisini meşrulaştıracak ve Sırbistan ile Boşnak halkının Sancak ve Sırbistan’daki çıkarlarının korunması ve temsili konusunda bir anlaşma imzalayacaktır.” dedi.

Halkın eşitliğinde ısrar etmenin Bosna Hersek vatandaşları için ayrımcı bir formülasyon olduğu, dolayısıyla Bosna Hersek’teki etnik bölünmelerin daha da derinleştiği ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ” Sejdic-Finci” davası.

“AB Devlet ve Hükümet Başkanlarının AB Güvenlik ve Savunma Stratejik Pusulası’nı benimsemelerini, Bosna-Hersek’in eşit vatandaşlar olarak egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün desteklenmesini ve Stratejik Pusulanın kabul edilmesinin, BNV, Avrupa’da ve Batı Balkanlar’da barış ve istikrarın temellerinin atıldığını söyledi.

YORUM YAP