BM'den Tarihi Srebrenica Kararı.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Haziran 2024 - 07:34

BM’den Tarihi Srebrenica Kararı..

BM’den Tarihi Srebrenica Kararı..
Son Güncelleme :

23 Mayıs 2024 - 19:24

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz’un “Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü” ilan edilmesi tasarısını kabul etti

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz’un “Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü” ilan edilmesi talep edilen karar tasarısını kabul etti.

BM Genel Kurulu, 11 Temmuz’un ‘Srebrenitsa Soykırımı’nı Anma Günü’ olarak ilan edilmesi talep edilen karar tasarısını kabul etti.

Bu karar, Srebrenitsa’da 1995 yılında yaşanan soykırımın anılması ve uluslararası toplumun bu trajediye dikkat çekmesi amacını taşıyor.

 

KİM HANGİ OYU VERDİ?
 
Birleşmiş Milletler genel kurulunda her yıl 11 Temmuz tarihinin “Srebrenica Soykırımını Anma Günü” olarak kabul edilmesi teklifine 84 ülke kabul oyu verirken 68 ülke çekimser kaldı. Ret oyu veren ülke sayısı ise 19 oldu.
 

Bir harita ve yazı görüntüsü olabilir

VUÇİÇ, SREBRENİCA KARARININ PANDORA’NIN KUTUSUNU AÇACAĞINI SÖYLEDİ

“Bu siyasallaştırılmış bir karardır. Neden kabul ediliyor? Almanya bireysel hukuki sorumluluktan bahsetti, Karadağ’daki değişikliklerden bahsetti. Öyle ise karar neden kabul ediliyor? Bireysel sorumluluktan24 Mart’ta Sırbistan’ın bombalanmasıyla ilgili konuşmak istediğimizde ne olduğunu biliyorsunuz. Bize geçmişe bakmamamız gerektiğini söylediler. Bu kararı hazırlıyorlar, sonra geçmişin derinliklerine inebilirler. Neden şimdi bu anda?

Resim

Bu insanlar neden kendi ülkelerinin yaptığı soykırımı dile getirmediler? Neden soykırım hakkında konuşmuyorlar? Kararı yazan ülke burada Holokost’u tanıdı.”

DODİK, SREBRENİCA KARARI’NIN KABUL EDİLMESİNİN ARDINDAN: KARAR DEMOKRATİK DÜNYA AÇISINDAN BAŞARISIZ OLDU

Resim

Sırp Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Milorad Dodik, demokratik dünya açısından Srebrenica Kararının BM Genel Kurulu’nda çoğunluk alamadığını, ancak kendisine BM’nin başarısızolduğunu söyledi. Dodik, “Oylamada 84 ülkenin karara oy verdiğini gördük, bu da ezici bir çoğunluk bile değil.” dedi.

Kaynak: https://timebalkan.com/bm-genel-kurulu-11-temmuzun-srebrenitsa-soykirimini-anma-gunu-ilan-edilmesi-tasarisini-kabul-etti/

-Boşnak Dünyası

-Balkan Postası

YORUM YAP