Başçarşı Eskisinden Güzel Oldu.. » Boşnak HaberBoşnak Haber

19 Nisan 2024 - 15:14

Başçarşı Eskisinden Güzel Oldu..

Başçarşı Eskisinden Güzel Oldu..
Son Güncelleme :

25 Aralık 2015 - 13:41

“Saraybosna’nın kalbi” olarak nitelendirilen tarihi Başçarşı Meydanı, yapılan restorasyon ve ışıklandırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından törenle açıldı.

Bursa’nın Osmangazi ve Saraybosna’nın Stari Grad belediyelerinin maddi desteği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansının (TİKA) koordinasyonunda yürütülen restorasyon çalışmalarının tamamlanması dolayısıyla düzenlenen törene, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, TİKA Saraybosna Koordinatör Hüseyin Şanlı, SaraybosnaBüyüksehir Belediye Başkanı İvo Komsic, Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric, Osmangazi Belediye Başkan Danışmanı Mustafa Sevinç ve çok sayıda vatandaş katıldı.

başçarşı

Büyükelçi Erginay, yaptığı açıklamada Başçarşı’nın “Saraybosna’nın kalbi” ve Saraybosna’nın ise “Bosna Hersek’in kalbi” olduğunu vurgulayarak meydandaki eski taşların daha modern taşlarla değiştirilerek hem hava şartlarına hem de yürümeye daha uygun hale getirildiğini söyledi.

Yeni düzenlemelerle saat ve ışıklandırmalar gibi meydanda bazı küçük detaylara da yer verildiğine işaret eden Erginay, bu tür projelerin gelecek dönemde de süreceğini belirtti.

TİKA Koordinatörü Şanlı da “Meydandaki bütün altyapı sistemleri ve taşların yenilenmesiyle çok güzel bir proje ortaya çıktı. Daha önce yapılmış olan taşların bölgeye uyum sağlaması için yeniden bu görünüme uygun yapılandırılan meydanın gelecek tarihe tanıklık etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Stari Grad Belediye Başkanı Hadzibajric de eski taşların 1983 yılında değiştirildiğini belirterek projenin gerçekleşmesine katkı sağlayan Osmangazi Belediyesine ve TİKA’ya teşekkür etti.

Osmangazi Belediye Başkan Danışmanı Sevinç de projeyle ilgili kararın üç yıl önce Stari Grad Belediyesine eski taşlarla ilgili şikayetlerin gelmesiyle alındığını anımsatarak “Biz aslında 300 yıl önce planlanan bir projeye imza attık. Bursa ile Bosna Hersek’in ortak projeleri devam edecektir. Bu proje, bizlerin ülke vatandaşlarına ufak bir hediyesidir” ifadesini kullandı.

Açılış töreni kapsamında Başçarşı Meydanı’na çıkan Saraci Sokağı’nda kurdele kesildi.

Program kapsamında, Bosna Hersek yöresine özgü halk oyunları gösterisi yapıldı. Vatandaşlar ayrıca Stari Grad Belediyesince hazırlanan ve eski Başçarşı fotoğraflarının bulunduğu sergiyi de gezme imkanı buldu.

 

KAYNAK: http://www.istanbulajansi.com/haber/tikanin-restore-ettigi-bascarsi-ziyarete-acildi/43687

YORUM YAP