Balkan Ülkeleri Ekonomilerine Kısa Bir Bakış » Boşnak HaberBoşnak Haber

17 Mayıs 2024 - 04:34

Balkan Ülkeleri Ekonomilerine Kısa Bir Bakış

Balkan Ülkeleri Ekonomilerine Kısa Bir Bakış
Son Güncelleme :

24 Mart 2017 - 13:06

Yunus Onbaşı

Geçtiğimiz yazılarımızda genel olarak Yunan ekonomisinin üzerinde durduk. Bundan sonra da ağırlıklı olarak Yunan ekonomisini etüt edeceğiz. Tabii ki de Balkanları ilgilendiren boyutuyla… Ki Yunanistan’ın Balkanlar üzerinde çok ciddi derecede siyasi ve ekonomik etkisi bulunmakta. Bu yönden balkan ekonomilerine bakmak da isabetli olacak diye düşünüyorum.

Bu hafta da balkanların ekonomisini anlamak, aklımızda bir şeklini canlandırmak için balkan ekonomilerini yüzeysel bir şekilde de olsa analiz edeceğiz.

Burada ilk bahsedilmesi gereken takdir edersiniz ki Balkanların açık ara en güçlü ekonomisi Yunanistan… 195 Milyar Euro GSYİH ile yaklaşık olarak Arnavutluk ekonomisinin 18 katı büyüklüğünde…

Yunan ekonomisinin ardından Balkanlarda en güçlü ikinci ekonomi Romanya Ekonomisi. 20 milyonluk nüfusuyla balkanların en büyük ülkesi konumunda olan ülke 178 milyar Euro GSYH’ye sahip.

Romanya’yı 50 milyar küsur Euro büyüklüğünde ekonomilere sahip olan Bulgaristan ve Hırvatistan takip ediyor. Geri kalan ülkeler ise sırasıyla Slovenya 43 milyar Euro, Sırbistan 37 milyar Euro, 16 milyar Euro, Arnavutluk 11 milyar Euro, E.Y. Makedonya Cumhuriyeti 10 milyar Euro, Kosova 6 milyar Euro ve Karadağ da 4 milyar Euro GSYH’ye sahipler.

Bu şekilde en azından ülkelerin ekonomik büyüklüklerini incelemiş olduk. Yukarıda da göründüğü gibi Yugoslavya’nın devamı olan ülkelerde ekonominin çok da büyük olmadığını hatta komşularına nazaran çok küçük olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu durumun farklı sebepleri olmasına rağmen göz ardı edilemeyecek nedenlerden bir tanesi de geçtiğimiz dönemde bu coğrafyada yaşanan savaş ve sıkıntılar olsa gerek. Çok acı günler yaşayan bu coğrafya hala yaralarını sarmış gözükmüyor. Ki bu en temel ekonomik göstergelerden dahi anlayabiliyoruz. Sözünü etmişken o dönemde vefat eden kardeşlerimize de Allah’tan rahmet diliyor ve böyle acıların tekrar yaşanmamasını temenni ediyorum…

Kaynak:Tımebalkan

YORUM YAP