Bahçesinden Kanuni'nin Türbesi çıkan Boşnak » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Mart 2024 - 17:50

Bahçesinden Kanuni’nin Türbesi çıkan Boşnak

Bahçesinden Kanuni’nin Türbesi çıkan Boşnak
Son Güncelleme :

10 Mart 2016 - 22:39

Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinin bulunduğu, Nefelejcs Dülo Utca köyünde, dört asır sonra bugün hala orada Osmanlı Boşnağı asıllı Macar vatandaşları yaşıyor.

Macaristan’ın Zigetvar Kalesi kuşatması sırasında hayatını kaybeden Kanuni Sultan Süleyman’ın iç organlarının defnedildiği türbenin etrafına, Balkanlar’dan Müslüman Boşnaklar getirilmiş ve bu türbenin etrafında zamanla bir Osmanlı kasabası ortaya çıkmıştı. Bölge Avusturya hakimiyetine geçince, Sultan Süleyman türbesi yıkılmış ancak mecburen Hıristiyan Avusturya hakimiyetini kabul eden Boşnaklar bölgede yaşamaya devam etmiş.

Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinin bulunduğu, Nefelejcs Dülo Utca köyünde, dört asır sonra bugün hala orada Osmanlı Boşnağı asıllı Macar vatandaşları yaşıyor. Hatta, türbenin ve Osmanlı kasabasının kalıntılarının bulunduğu yer, o Boşnakların bugünkü torunlarının bahçeleri. Onlardan biri olan Horvaç George, çocukken kendilerine geçmişlerinin burada derviş manastırının olduğunu anlattığını, yapılan bu kazının kendilerini mutlu etkiğini anlattı. George “Sultan Süleyman’ın türbesinin bulunmasından dolayı çok mutluyuz. Gelecekte buranın akıbeti ne olacak bilemiyoruz ancak turizme açılacak ve bizim için çok iyi olacak çünkü turist gelecek. Artık, daha sık görüşeceğiz” dedi,

KUTU: Türkler tartışıyor ama biz eminiz Türk bilim adamları Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesinin bulunmasına ilişkin ‘Yüzde 99 oranında bulunduğunu söyleyebiliriz’ diyerek temkinliğini korusa da kazı çalışmalarını yürüten Pecs Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Norbert Pap, o mezar alanının Sultan Süleyman’a ait olduğunun bilimsel olarak ispatlandığını söylüyor. Mezar yerine 7 ülke arşivindeki belgeleri karşılaştırarak ulaştıklarını belirten Doç. Pap “1689 yılında Leandro Anguissola’nın Kanuni’nin türbesine dair haritası ve 1664 tarihli Pal Esterhazy’nin yaptı türbe çizimleri, bugün yaptığımız jeofizik toprak altı taramalarda bulunan kalıntılarla birebir örtüşüyor. Mezar’dan çıkan Hz. SüleyMan mührünün dışında sayısız bilimsel daha, bu mezarın Kanuni’nin mezarı olduğunu ispatlıyor. Elimizde, kamuoyuyla henüz paylaşmadığımız belgelerde var. Artık, tamamen ona ait türbe olduğuna eminiz” diye konuştu. Kazı çalışmalarını TİKA adına katılan ODTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker, “Sultan Süleyman’ın türbesinin bulunmasının büyük bir bilimsel çalışma olduğunu, türbenin yıllardan beri polemik konusu yapılıyor, kazı çalışmalarında çıkan somut verilerle, arşiv belgelerini birleştirerek disiplinlerarası çalışarak doğru yolda ilerliyoruz.

 

 

 

YORUM YAP