ABD, Türkler ve Avrupalılara Fazlasıyla Bırakıldığı için Kosova’ya Asker Gönderiyor » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Nisan 2024 - 23:04

ABD, Türkler ve Avrupalılara Fazlasıyla Bırakıldığı için Kosova’ya Asker Gönderiyor

ABD, Türkler ve Avrupalılara Fazlasıyla Bırakıldığı için Kosova’ya Asker Gönderiyor
Son Güncelleme :

16 Mayıs 2017 - 17:27

 

Nail Pinduk Kosova Prizren 

ABD’nin bir ay içinde barış ve istikrar için mücadelede KFOR ve NATO’ya destek olarak Kosova’ya 130 kişilik ek gücü göndermesi bekleniyor. Analistler ise bölgede savaşı körükleyen siyasetçiler ve teröristler için bir mesaj olduğunu düşünmektedir.    

Sırp basının yazdığına göre, söz Kosova’ya gelecek olan  acil müdahale için  Trupelo üssünde eğitilmiş ilk  tümenin Amerikan özel birimleri mensuplarına ilişkindir.

Bu askeri üsse askerler hafta sonu gönderilmiştir  ve Sırp basınının yazdığına göre onların  Sırpça ve Arnavutça öğrenmeleri gerekecek  ve Balkanlarla ilgili bilgi sahibi olacaklar.

Kosova’ya geldiklerinde bu güçler  10 ay “UH 60 Black hoc” helikopterlerini  kullanacak KFOR bölümü olan hava kuvvetleri biriminde konuşlanacak.

Sırp analisti Duşan Janjiç ise  bunun daha fazla siyasi bir mesaj olduğunu düşünmektedir.

Janjiç, “Amerikalılar bu şekilde  savaşla oynamamaları için yerel siyasetçilere net mesaj göndermektedir. 

 

Janjiç, “Onların değerlendirmesine göre bu bölge büyük bir oranda Türklere, NATO ve Avrupalılara bırakılmıştır.  Aynı zamanda  Balkanların terör riskinde olduğunu da nitelendirmektedir. Bu demek oluyor ki  Avrupa’nın bu bölümü  Kosova ve Bosna Hersek çözülmeyen konu olarak kalmayacak, aynı zamanda  Türkiye’nin bölgede etkisinin kısıtlanması çabası olacaktır” dedi.

Diğer yandan  Kosova siyasi analistleri de benzeri düşünceyi savunmaktadır.

Analist İmer Mushkolaj,  Amerikan güçlerinin gelmesini bölgede siyasi duruma ve terör tehdidine bir yanıt olarak görmektedir.

 “Gerginlik Makedonya,  Arnavutluk ve Kosova’da da mevcuttur, bu sebepten ABD’nin böyle bir hamlesi bekleniyordu. Kosova Amerika yatırımıdır ve doğal olarak ABD istenmeyen bir yöne gidilmesine izin vermeyecektir. Terör tüm Avrupa’yı tehdit etmektedir  ve bu da güvenliğin başka bir şeklidir”  dedi diğerleri arasında İmer Mushkolaj.

Kaynak:Kosovahaber

YORUM YAP