AB Bosna'ya Rest Çekti !! » Boşnak HaberBoşnak Haber

28 Mart 2024 - 07:55

AB Bosna’ya Rest Çekti !!

AB Bosna’ya Rest Çekti !!
Son Güncelleme :

24 Haziran 2022 - 12:19

AB ülkelerinin liderleri, Brüksel’de dün gerçekleştirilen zirvede Ukrayna ve Moldova’ya adaylık statüsü verirken Bosna Hersek’e yönelik girişim kabul görmedi.

Bosna Hersek medyası, ülkenin Moldova ile mukayese edildiğinde bir İskandinav ülkesi gibi olduğunu ve dahilinde Rus yanlısı de-fakto bir cumhuriyet dahi bulunan Moldova’ya adaylık verilirken Bosna Hersek’in dışarıda bırakılmasını sert bir şekilde eleştirdi.

Bosna Hersek’e adaylık statüsü verilmesi için Avusturya ile birlikte en fazla diplomatik çaba sarfeden ülke olan Slovenya’nın başbakanı Robert Golob, Bosna Hersek adaylık statüsü kazanmamış olsa da bu yolda büyük bir adım atıldığını söyledi.

Bosna Hersek’in adaylığı konusunun birkaç saat boyunca tartışıldığını söyleyen Golob, kilit öneme sahip 14 şartın yerine getirilmesi halinde Bosna Hersek’in bu yıl içerisinde adaylık statüsü kazanabileceğini ifade etti.

Bosna Hersek’in adaylığını destekleyen komşusu Hırvatistan’ın başbakanı Andrej Plenkovic ise birliğin ilk defa Bosna Hersek’e adaylık statüsü verilmesine hazır olduğunu açıkladığını ve Bosna Hersek hükümetinin gerekli adımları atması halinde yıl sonuna kadar adaylık statüsüne kavuşabileceğini söyledi. AB’de bu durumun Hırvatistan’ın desteği ile gerçekleştiğinin rahatça söylenebileceğini ileri süren Plenkovic, Bosna Hersek’in adaylığı için reformlara özel vurgu yapıldığını ve bunların en önemlilerinin anayasa reformu ve seçim yasası reformu olduğunu söyledi.

Zirvede Bosna Hersek’e adaylık statüsü verilmesi teklifine Almanya, Fransa ve Hollanda’nın karşı çıktığı bildiriliyor.

Balkan News

YORUM YAP