Tarihimizden-Akovalı Hilmi Bey Kayabegovic Cinayeti » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 04:40

Tarihimizden-Akovalı Hilmi Bey Kayabegovic Cinayeti

Tarihimizden-Akovalı Hilmi Bey Kayabegovic Cinayeti
Son Güncelleme :

03 Kasım 2015 - 20:24

Akovalı Hilmi Bey Kayabegovic Cinayeti

Akova’nın önde gelenlerinden biri olan Hilmi Bey Kayabegovic,1912 yılında Karadağ’ın Akova’yı işgalinden sonra Akova Belediye Meclisine üye seçilmiştir.

Hilmi Bey,mecliste Boşnak halkının menfaat ve haklarını korumaya çalışmış ve bu nedenle ölüm tehditleri almaya başlamıştır.Ölüm tehditleri nedeniyle oğlu İzet ve birkaç Akovali Boşnak ile Sarajevo’ya kaçar.

Hilmi bey her ne kadar kaçsa da onu öldürmeyi kafasına koyanlar planlar kurar.Bunun için Sarajevolu bir subay olan Marko Kocovic’i (Dizevic) kullanmaya kara verirler.

Memleket özlemi duyan Hilmi bey,dönüş için yerel yetkililerden izin alır ve oğlu İzet ile ve Akovalı birkaç Boşnak ile yola koyulur.

General Stepan Stepanovic’ten izin alan Hilmi Bey,yanlarına bir jandarma eri verilmiş olarak yola devam eder.Ne olur ne olmaz diye de oğlunu Kovile Köyü’nde yaşayan dayısı Sijaric’in evine uğrar.

Sjenica-Trebinje üzerinden Sjenicke Bare’ye ulaşır.Burada Goşevo Köyü’ndenHilmi beyin çok güvendiği Marko Kococvic’in evine misafir olur.

Ancak Hilmi beyi öldürme planı yapılmıştır ve bu plana göre Marko, oğlu Samcilo ile birlikte Hilmi beyi bağlayıp silahlarını alacak ve diğer köylüler ile birlikte onları vahşice katledeceklerdir. Nitekim plan işler ve Hilmi bey ve birkaç Akovalı Boşnak vahşice öldürülür. Oysa Marko daha önce Hilmi Beyin çok iyiliğini görmüştür.

Bu katliamda Hilmi bey,Mahmut Aga Kapetanovicin kardeşi Arif Nişiç ve Rozajeli Kurtagicler’den 5 kişi ile ismi belirlenemeyen 3 Akovalı Boşnak daha öldürülür..

Kaynak: Muhacirlerin İzinde Kitabı sayfa 127-130

( Özetlenmiştir)

YORUM YAP