Sivas Dendil Boşnakları » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 08:29

Sivas Dendil Boşnakları

Sivas Dendil Boşnakları
Son Güncelleme :

13 Eylül 2018 - 6:55

 

Hazırlayan : Ševket Kučević

 
Eski ismi Denden ve Tentil olan Dendil ,Sivas Gemerek ilçesine bağlıdır.Guncel nüfusu 151 olan köy Sivas merkeze 136 Gemerek ilçesine ise 15 km uzaklıktadır. 110 hanesi olan köy nüfusu yazın 250’ye çıkmaktadır. Köyün geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktir..Köyde meyve de yetiştiriliyordu ancak soğuk ve don meyve üretimine engel olmaktadır. Köy Ermeni zorunlu tehcirinden önce öyle zengin ve güzelmiş ki ” 2.Paris ” deniyormuş. Köye Boşnaklar yerleşmeden önce Ermeniler yaşamaktaydı.
 
Boşnakların Köye Yerleşmesi Köy mevcut haliyle yüzde 50 Boşnaklar yüzde 50 de Şark macirlari ,Selanik göçmenleri ve Kürtler’den oluşmaktadır. Boşnakların Köye yerleşmesi 1925 yılına kadar gitmektedir.Koye iskan edilenler genelde Kolašin ve Bijelopolje kökenlidir.Koye iskan edilenler 1924 yılında meydana gelen ve Vali Boško Bošković’in öldürülmesinden sorumlu tutulan Boşnakların Šahovići ve Pavino Polje’de katliama maruz kalıp kaçanlardir. Dendil’e iskan İstanbul üzerinden Samsun’a oradan da köye olmuştur.Devlet 30 hane vermis ve her hane basina 15 dekar arazi tahsis ederek Bosnaklarin gecimine yardimci olmustur. Köye ilk yerleşen ve ortalama 450 kişiden oluşan grup arasında İdrizović,Hasanbegović,Muslić,Hadžović,Zeković,Šahović,Kajović ve Mehovićler yer alır.. Günümüzde ise köyde Muslić,Čorić,Bahor,İmšović,İdrizović,Baglamaši,Hodzić,Hadžović ve Zeković sülaleleri yaşar. Dendil kökenli olup köyde yaşamayan Boşnaklar ise daha çok İstanbul, Ankara,İzmir ve Kayseri’de meskundur.
 
Gemereke iskan edilen Boşnaklardan Kayseri merkez,Kayseri Yeşilköy Başköy ,Niğde Uluağaç köyü,Niğde Aktaş kasabasi ve Yozgat Boğazlıyan’a yerleşenler de olmuştur. Dendil koyu Bosnaklarinin okuma yazma oranı yüksektir.Enver Akova en çok tanınan Bosnaktir.Kendisi 14-15 ve 16.donem TBMM milletvekilliği yapmış hatta 42.kabinede bakanlık görevi üstlenmiştir. Köyde en belirgin Boşnak kültürü yemeklerde gözükür.Pita,Ribica,Kačamak,Hurmašica tatlisi,Potoplika,Birjan,Masenica ve Tikvanik belli başlı yemeklerdir.
 
Kaynaklar : -Kayseri Boşnak Derneği başkanı Sabahattin Bulduk -Dendil Köyü Muhtarı Yavuz Yükselişin -paros.com.tr -Turkcebilgi.com – Öğr.Gör.Zahide Şahin,Gemerek Sivas yöresinde yaşayan Bosnaklarda halk kültürü ve el sanatları sunumu
 

YORUM YAP