Merkezin kurulması yurtdışından bazı ünlü tarihçiler ile birlikte Bosnalı tarihçilerin de çağdaş eğilimler çerçevesinde stratejik ve düzenli bir şekilde Osmanlı devleti tarihini incelemesine katkı sağlayacak. 

Merkezin üç ana hedefi: Osmanlı dönemini bilimsel araştırma halinde inceleyen ve bu branşta Yüksek Lisans ve Doktora tahsilini kazanan Bosnalı tarihçilerin bir araya gelip anılan bilimsel alanda yararlı bilgi ve fikir alış-verişini geliştirmek; Osmanlı dönemi araştırmalarını Bosna-Hersek ve Balkanlar toplumu ve bilim adamları düzeyinde tanıtmak ve yaymak; Genç nesillerin ve ayrıca Tarih Bölümü talebelerinin Osmanlı tarihi araştırmalarını teşvik etmek ve desteklemek ve sayılan hedeflere daha kolay bir şekilde ulaşmak için uygun ve makul bir yapıyı (en fazla üç ofis ve konferans salonu içerecek) inşa etmektir.

Diğer taraftan, merkezin ana faaliyetleri: Üyelerin mesleki gelişimi; Osmanlı Bosna’sı Dönemi (1386-1878-1908) Online Kitap / Online Dergi / Basılı Yayın çıkartmak; Konferans ve Sempozyum Organizesi; İnternet ortamında tanıtım ve Uluslararası iletişim ve çalışma olacak.

Merkezin özelliği deneyimli olan ve tarihi araştırmalarda izini bırakmış hocaların yeni gelen genç araştırmacılar ile birlikte çalışması ve böylelikle tecrübelerin enerji ile birleşttiği bir yer olmasıdır. Bu sene Saraybosna Devlet Üniversitesi’nde otuz yaşında doktora tezini başarı ile bitirmiş olan genç tarihçi Dr. Sedad Beşliya merkezin ilk başkanı seçildi. 

Dr. Beşliya şu ifadeleri kullandı: “Benim için büyük bir şeref oldu. Kurucu üyelere teşekkür ederim. Hocalarım zaten. Allah utandırmasın. Bizim vizyonumuz ve gayemiz çok kaliteli ve ekip olarak çalışmak. Tek başımıza büyük neticelere varamayız. Yapacağımız proje çok. En büyük proje ise Osmanlı tarihini Bosna ve Balkanlar kamuoyunda doğru tanıtmak. Osmanlı tarihi bu coğrafyada en az tanınmış fakat en fazla karartılımış bir tarihtir. Osmanlı bunu haketmiyor. İsveç diplomatı Karl Bildt bugün ‘yaşadığımız global felaket 19. asırda Osmanlı’nın çökertilmesi ile başladı” diye itirafta bulunuyorsa hepimizin özellikle Balkanlar’da yaşayan toplumlar bu cümle üzerinde biraz düşünmesi lazım kanaatindeyim. Yaşadığımız dünya yine o muhteşem “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın“ ilkesine bir an ulaşması lazım. Aksi halde sonumuz berbat olur.”
Devamında Türkiye Cumhuriyeti ilgili resmi kurumlar ve benzer dernekler ile yakın ilişki kurmak istediklerini ve projelerde işbirlik ve destek umduklarını söyledi. Merkezin resmi web sitesi www.cos.ba, iletişim e-maili ise [email protected].