SANCAKTA YAŞANAN BİR SOYKIRIM BELGESİ : TÜRKÇE ÇEVİRİ İLE !! » Boşnak HaberBoşnak Haber

17 Nisan 2024 - 23:56

SANCAKTA YAŞANAN BİR SOYKIRIM BELGESİ : TÜRKÇE ÇEVİRİ İLE !!

SANCAKTA YAŞANAN BİR SOYKIRIM BELGESİ : TÜRKÇE ÇEVİRİ İLE !!
Son Güncelleme :

26 Kasım 2015 - 0:16

SANCAKTA YAŞANAN BİR SOYKIRIM BELGESİ : TÜRKÇE ÇEVİRİ İLE !!

san

LİM-SANCAK BÖLGESİ ÇETNİK KOMUTANI BİNBAŞI PAVLE CURİŞİÇ’İN BÖLGEDE YAŞAYAN MÜSLÜMAN BOŞNAKLARA UYGULADIĞI KATLİAM, ETNİK TEMİZLİK VE SOYKIRIMLAR HAKKINDA ÇETNİK BAŞKUMANDANI
DRAJA MİHAYLOVİÇ’E GÖNDERMİŞ OLDUĞU RAPOR.
MERKEZ
SOYKIRIM BELGESİ ÇEVİRİSİ ; 1943

Lim-Sancak Bölgesi Çentik Birliği
13 ŞUBAT 1943 senesi
Pozisyon.
GENELKURMAY BAŞKANLIK KARARGAHI
Plevlya, Çayniçe ve Foça ilçelerinde Müslümanlara karşı düzenlenen harekat tamamlanmıştır. Operasyonlar verilen emir ve talimatlar doğrultusunda yürütülmüştür. Saldırı kararlaştırılıan zamanda başlatılmıştır. Tüm kumandan ve birlikleri memnuniyet verici başarılı görevler yerine getirmişlerdir.
Düşmanın mukavemeti başılangıçtan sona kadar zayıf idi. Tek büyük mukavemet Trebeşka tepesinde görüldü fakat o da 4 saat içinde bastırıldı.
Birliklerimiz bu ayın 7’sinde gece boyunca Drina nehri çevresinde çarpıştılar, o günün dahilinde mücadele genel itibariyle bitirildi, sonrasında temizlik yapıldı ve bölge kurtarıldı. Bahsi geçen üç Müslüman ilçesi tamamen yakıldı ve onlara ait bir tek ev bile bütün şekilde kalmadı.
Çiftlik hayvanları, tahıl ve saman hariç tüm mal varlıkları yok edildi. Belirlenmiş bölgelerde insani gıda ve hayvanlara ait yemlerin toplatılması, görev alanı ve ormanlık bölgede temizlik amaçlı kalmaya devam eden birliklerin kurtarılmış bölgelerde tutunma ve beslenmeleri için yedek gıda depolarının olulturulması emri verildi.
Operasyon süresince cinsiyet ve yaş ayırımı yapılmaksızın tüm müslüman nüfusun yok edilmesine girişildi.

Kayıplar.

– Bizim toplam kayıplarımız 2 kaza olayı dahil 22 ölü ve 32 yaralı.
Müslüman tarafında 1200 savaşçı ve diğer kayıplar: 8.000 kadın, yaşlı ve çocuk.
Operasyonun başlarında müslümanlar Metalyci, Çayniçe ve Drina nehrine doğru kaçmaya başladılar. Metalycide nüfusun küçük bir parçası barınak buldu. Çayniçede 2.000 mülteci olduğu tahmin ediliyor, bir kısmının birliklerimiz tarafından muhtemel kaçış yolları kesilmeden Drina tarafından geçtikleri biliniyor. Geriye kalan tüm nüfus yok edilmiştir. Müslümanların morali yıkılmış durumda. Kendilerini tamamen kaybetmiş hissettiler, korku salgın şeklinde baş gösteriyor.
Plevlya ve Çayniçe’de bulunan işgal kuvvetlerinin müdahaleleri sadece kendi garnizonlarını tehlikelerden koruma ve güvenlik adına önleme olarak yapıldı.
Daha sonra tekrar tüm ana hatları ve detayları ile beraber yeni bir rapor ulaştıracağım
Kumandan, B i n b a ş ı
İmza: PAVLE CURİŞİÇ

Kaynak: Selim BOGUCANİN

YORUM YAP