Mübadelenin "Hüzünlü Hatıraları" Müzede Sergilenecek » Boşnak HaberBoşnak Haber

16 Nisan 2024 - 08:49

Mübadelenin “Hüzünlü Hatıraları” Müzede Sergilenecek

Mübadelenin “Hüzünlü Hatıraları” Müzede Sergilenecek
Son Güncelleme :

01 Ocak 2017 - 16:53

Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesiyle 94 yıl önce Tekirdağ’a göç eden muhacirlerin asırlık eşyaları, Mübadele Müzesi’nde sergilenecek.

Zeynep Işıl Hamzıç.- Türkiye ile Yunanistan arasındaki nüfus mübadelesiyle 94 yıl önce Tekirdağ‘a göç eden muhacirlerin asırlık eşyaları, Mübadele Müzesi’nde sergilenecek.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, AA muhabirine, Tekirdağ‘ın, Türk-Yunan nüfus mübadelesi döneminde binlerce insanın yerinden kopartılarak göçe zorlandığı ve bu nedenle tarifsiz dramların yaşandığı bir şehir olduğunu söyledi.

Tekirdağ Limanı’nın, mübadele döneminde, doğdukları toprakları bırakıp giden ve yeni bir hayat kurmak için gelen gemiler dolusu insanın acılarına tanıklık eden bir kapı olduğunu belirten Albayrak, “Söz konusu bu acı her iki milletin de evlatlarının yaşadığı çift taraflı bir acıdır. Mübadeleden bu yana neredeyse bir asır geçmesine rağmen hala bir Yunanistanvatandaşı ülkemize gelerek atalarının yaşadığı, atalarının yurt edindiği toprakları ziyaret edip onlar adına gözyaşı döküyor ve duygulanıyorsa, bizim insanımız da Yunanistan‘a gidip aynı duygularla geri dönüyorsa, bu demektir ki onca geçen yıl bu acıların üstünü örtmeye yetmemiştir.” diye konuştu.

“Bu mirası koruyacağız ki tarihe not düşerek bu yaşananların ilelebet herkese ibret olmasına ve bu acıların bir kez daha tekerrür etmemesine katkıda bulunacağız. Oluşturulacak Mübadele Müzesi’nin en baştaki amaçlarından biri de budur. Yunanistan‘dan Tekirdağ‘a göç eden vatandaşların o dönemde kullandıkları ve torunlarına miras bıraktıkları, onların da bizlere bağışladığı eşyalar müzede sergilenecek. Mübadelenin hüznünü, o dönemde insanların yaşadığı sıkıntıların hatıralarını taşıyan bu eşyalar, atalarımızın yaşadıklarını yeni nesle aktarmak anlamında çok değerli.”

Albayrak, müzeyi 2017’nin ortasına kadar Süleymanpaşa ilçesinde açmayı planladıklarını bildirdi.

“Sandıklardan ne çıktıysa müzeye bağışlayacağız”

Kaynak:Haber.com. Yavuz Karaduman.

mubadelenin-huzunlu-hatiralari-muzede-sergilenecek-9120444_8186_o

YORUM YAP