Karabük’ün Arnavut Köyü OVAÇALIŞ » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 02:38

Karabük’ün Arnavut Köyü OVAÇALIŞ

Karabük’ün Arnavut Köyü OVAÇALIŞ
Son Güncelleme :

12 Aralık 2022 - 21:00

Karabük’ün Arnavut Köyü OVAÇALIŞ

Köyün çayı, köprüsü ve camisi Arnavut adıyla anılıyor.

Karabük’ün Arnavut Köyü OVAÇALIŞ
 

Karabük’ün Arnavut Köyü OVAÇALIŞ

Karabük Eflani’ye bağlı Ovaçalış köyünden geçen çayın adı Arnavut Çayı, üzerindeki köprü Arnavut köprüsü, cami de Arnavut cami olarak anılıyor

Kayaaltı ormanlığının vadi ile buluştuğu yerde, kuzeye meyilli bir arazi üzerinde bulunan Arnavut mahallesi, Kelekoğlu’ndan gelen değirmen dere ile Bağlıca tarafından gelen kızılcık çayının birleştiği noktada kuruludur. Çay kenarındaki düzlükte olan mahalleye ,aşağı mahalle, dorukta olana da Yukarı Mahalle denmekle birlikle her ikisi de Arnavut mahallesi olarak gelmektedir. toplam 26 haneden oluşan Arnavut mahallesinde 15 hane açık vaziyettedir. Ayrıca kadrolu tarihi bir Cami vardır. Yakın zamana kadar Cuma günleri yöre pazarı kurulan Arnavut mahallesinde 3 bakkal, 3-4 kıraathane, Marangoz bulunmaktaydı. Yöre halkının genelinin İstanbul’a göç etmesi nedeniyle Pazar kalkmıştır. 1980 yılında Elektiriğin gelmesi ile lambaların yandığı ilk gece, sabahlara kadar davul zurna çalarak kutladılar.

Arnavut adının nereden geldiğine dair elimizdeki kaynak, bir vakıf kaydı ile dededen oğulla aktarılan rivayete dayanmaktadır. Rivayete göre, Arnavut mahallesinde Cami yokken, yörenin halkı divan Cami olan Gaze camiine gitmektedir. Memleket henüz göç vermediğinden divan Camilerinin bulunduğu yerler bir Pazar kadar kalabalık olurdu. Günlerden bir gün Cumadır. Gaze Camii her zaman olduğu gibi çevre köylerden gelen cemaat tarafından dolup taşmıştır. Kelekoğlu mahallesinden, satmak için Armut getiren adam, Cuma namazı çıkışı atını bir kenara çeker ve armutları satmak için hazırlığa başlar.Ancak Bağlıcanın çeltekler mahallesinden olduğu söylenen bir kişi külhan beyi edasıyla Armut çuvalların bıçağıyla param parça eder. Bu durum üzerine lakabı Arnavut olan Bayram Ağa, çevre köylerinde yardımıyla bugünkü Arnavut camiini inşa eder. Bayram Ağa bugün adıyla anılan Arnavut mahallesindendir. Rivayet bu şekildedir.

Nitekim Cami ile ilgili bir vakıf kaydı ile rivayet örtüşmektedir. Vakıf kaydına göre Arnavut camiinin adı Mesudiye Cami-i Şerifi’dir.Vakıf kaydında “Safranbolu kazasının ova nahiyesinde ova çalış köyü ahalisinden prizrenli Bayram ağa, bu köyde yaptığı Mesudiye camisi için nakit para vakfı” diye bir kayıt mevcuttur. Prizren ise Osmanlı döneminde Kosova vilayetine bağlı sancak merkezidir. Yapılan araştırmada, adı geçen Bayram ağa’nın torunları bunu doğrulamaktadırlar. Ancak Dedelerinin Kosava’dan değilde Arnavutluk’tan geldiğini söylemekteler.

Kaynak: https://www.arnavuthaber.com/karabukun-arnavut-koyu-ovacalis/

YORUM YAP