Eskişehir'in Şirin Boşnak Köyü : Hüdavendigâr .. » Boşnak HaberBoşnak Haber

24 Nisan 2024 - 06:03

Eskişehir’in Şirin Boşnak Köyü : Hüdavendigâr ..

Eskişehir’in Şirin Boşnak Köyü : Hüdavendigâr ..
Son Güncelleme :

21 Ocak 2015 - 21:00

ESKİŞEHİR’İN GÜZEL BOŞNAK KÖYÜ HÜDAVENDİGAR..

Fotoğraf açıklaması yok.

Eskişehire 124 km ,Sivrihisara 24 km uzaktadır.Köyün eski adı Koçcağız’dır.Geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır. Altyapı: Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. PTT şubesi ve PTT acentesi yoktur. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye
ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Sivrihisar Hüdavendigar Köyü
BOŞNAKLARIN KÖYE YERLEŞMESİ

1800’lü yılların özellikle de 1895’li yıllarda Osmanlı’nın hakim olduğu bu bölgelerin birçoğunda baş gösteren asimile hareketlerin yanısıra yer yer oluşan çatışmalar nedeniyle müslüman kesim Yunanistan üzerinden toplu olarak ve bireysel göçlerle Türkiyeye göç etmişlerdir.

Birbirleriyle akraba ve tanıdık olan gruplar biraraya gelerek ülkemizde gösterilen yerlere dağıtılmışlardır.Köyümüzü oluşturan Gorinac ve Kulaşinac olarak tanımladığımız kimi göçmenlerin yanı sıra farklı yerlerden gelenler önce Sivas ili bünyesine gönderilmişlerdir.Gerek iklim ve gerekse coğrafi koşulları beğenmeyen köylülerimiz Eskişehir’e gelmişler ve kendilerine şu anda bulunan Hüdavendigar adlı köye 317 hane olarak gelmişlerdir.Daha sonra özellikle Kulaşinac diye tabir ettiğimiz grup başta Güven ve Yayla olmak üzere bu köylere gitmiş ve bu köyleri
oluşturmuşlardır.Dolayısıyla köyümüzün hanesi böylece azalmıştır. 1901 yılında Osmanlı Devleti tarafından köyün inşaatına başlanır.Aynı yıl Tuzla’dan gelen 245 Boşnak göçmen yerleştirildi.
Köyümüzün adı Koçcaz olarak adlandırılmıştır.Osmanlı kayıtlarına göre Murad Hüdavendigar’ın o dönemlerde köyümüze gelmiş olması ,onun adının verilmesiyle Hüdavendigar olarak adlandırılmıştır.İlk adısı konusunda çeşitli rivayetler olmakla birlikte Koçcaz,Babadat ve Karadat köylerinin birbirleriyle ilişkilendirilmesi ağırlık kazanmaktadır.

Kültür; Pita denilen bir tür börek yapılıp yenilmektedir. Hatta eskiden “pita festivali” adında komşu köylerle ve uzaktaki akrabalarla kaynaşmayı sağlayan festival düzenlenirdi.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir.Nüfusu ; 2017 yılı köy nüfusu 55’tir. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köy muhtarı Ali Fuat BAYIR’dır.
Kaynak:
-http://www.koyumuz.net/k-13343-Eskisehir-Sivrihisar-Hudavendigar
-Bahar Bıçak ( Boşnak Medya)

 

YORUM YAP