Efsane komutan Oriç'in ilk duruşması yapıldı » Boşnak HaberBoşnak Haber

27 Mart 2024 - 21:49

Efsane komutan Oriç’in ilk duruşması yapıldı

Efsane komutan Oriç’in ilk duruşması yapıldı
Son Güncelleme :

29 Eylül 2015 - 10:08

Bosna’daki savaş sırasında görev yapan eski Boşnak komutan Naser Oriç hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

 

Bosna’daki savaş sırasında Bosna Hersek Cumhuriyeti Ordusu (ARBiH) bünyesinde görev yapan eski Boşnak komutan Naser Oriç hakkında açılan davanın ilk duruşması yapıldı.

Başkent Saraybosna’daki mahkeme binasında yapılan duruşmada, 1992 – 1995 yılları arasında yaşanan Bosna Savaşı sırasında “uluslararası insan hakları kaidelerine aykırı hareket etmek” suçuyla yargılanan Oriç’in savunma avukatlarından oluşan ekibi hazır bulundu.

Oriç’in avukatlarından Leyla Çoviç, yaptığı açıklamada, bugün görülen ilk dava duruşmasında Oriç’in Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Bosna Hersek Federasyon’unda “ikamet ve dolaşma özgürlüğü” talebinde bulunduklarını ifade ederek, talebin Bosna Hersek Savcılığı tarafından kabul edildiğini belirtti.

Çoviç, Oriç hakkında öne sürülen iddiaların dayanağı olmadığına işaret ederek, “Nihai kararı mahkeme verecek. Biz savunma tarafı olarak Oriç’e kısıtlamalar getirilmesine karşı çıkıyoruz” dedi.

Olay

Geçtiğimiz ağustos ayında Bosna Hersek Araştırma ve Koruma Ajansı (SIPA) ile Bosna Sırp Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’nın birlikte yürüttüğü soruşturmanın ardından hazırlanan iddianamede, Oriç’in Srebrenitsa ve Bratunats’taki Sırp halka yönelik savaş suçu işlemekle suçlandığı kaydedilmişti.

Oriç, geçen haziran ayında ise İsviçre’de gözaltına alınmış, 14 gün gözaltında tutulduktan sonra ülkesi Bosna Hersek’e iade edilmişti.

Bosna Hersek’e geldikten sonra savcılık tarafından ifadesi alınan Oriç, Saraybosna ve Zenitsa Kanton bölgelerinde ikamet ve hareket etme şartıyla serbest bırakılmıştı.

Daha önce Lahey’deki Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi’nce (ICTY) yargılanan Boşnak komutan Oriç, suçsuz bulunup hakkında beraat kararı verilmişti.

AA

 

http://www.trtturk.com/haber/efsane-komutan-oricin-ilk-durusmasi-yapildi-152919.html

YORUM YAP