ÇENGİÇ İSMAİL AĞA’NIN TÜRBESİ'NİN BULUNMASI » Boşnak HaberBoşnak Haber

25 Nisan 2024 - 14:30

ÇENGİÇ İSMAİL AĞA’NIN TÜRBESİ’NİN BULUNMASI

ÇENGİÇ İSMAİL AĞA’NIN TÜRBESİ’NİN BULUNMASI
Son Güncelleme :

26 Mart 2017 - 12:15

Gatsko’nun Baş İmamı Sadet Bilaliç Efendi.

Bosna Hersek’de İslam Araştırma Merkezi’inden Bileça – Gatsko’nun Baş İmam’ı olan Sadet Bilaliç’in den aldığımız sevindirici habere göre aşağıdaki resimde gördüğümüz yerde Çengiç (Smail) İsmail Ağa’nın Türbesinin bulunduğunu ve kalıntılarına ulaşıldığını doğruladı.

Baş İmam Sadet Bilaliç bey, bu önemli keşif için İslam Araştırma merkezinin Ulusal Anıtlar komisyonuna başvuruda bulunarak Dilekçe verdi ve bulunan Türbenin Ulusal Anıt olarak listeye eklenmesini istedi.

Tarihi Türbe 1941 yılına kadar zarar görmemiş ve ziyaret ediliyordu ancak çıkan bir yangında yok olmuştu veya yok edildi çünkü o dönem Bosna’sın da II. Dünya savaşı patlak vermiş ve  bir çok ülke gibi Bosna da ağır hasar almış ülkelerden biri olmuştu.

Türbenin Taş Duvarlarından Partizan Anıtını yapılmış.

Gacko ve Bileça Baş İmamı Sadet Bilaliç Efendi’in ifadesine göre yangından sonra Partizan Komiser’i tarafından (komunist olan) 2. Dünya Savasında ölen partizanlar Türbenin taş duvarlarından oluşturdukları taşlarla buraya Partizan Anıtı yapmışlar.

Boşnak Tarihinin önemli şahsiyetlerinden olan Çengiç(Smail) İsmail Ağa,tarihi kaynaklara göre 1788 yılında Kalınovık’a yakın Jelaşica köyünde doğdu.

Gençlik döneminde 1809-1910 Sırp isyancılarına karşı mücadele etti.
Sulatanın cağrısı üzerine genç ve başarılı bir komutan olarak Mısır ve Sırbistandaki bir çok isyanları püskürtmüştür.
Bunun üzerine Sultan kendisine   “Kapıcı Başı” ve “Altın Binij” unvanını vermişti.
1814 yılında İsmail Ağa Cernica’ya(Tsernitsa) geldi burada görev yaptıktan bir süre sonra da Fazlagiç Kulesine ve sonrada Lıpnik’e gitti.
 
Türbenin 1941 yılından önceki son hali.
 
 
 
 
Boşnak Medya DZENAN KARASALİHOVİÇ
 

 

YORUM YAP