BOSNA SEMA PRVI PUT OTVORENO PROGOVARA O ŠPEKULACIJAMA NA RAČUN SVOJIH ŠKOLA » Boşnak HaberBoşnak Haber

29 Mart 2024 - 15:19

BOSNA SEMA PRVI PUT OTVORENO PROGOVARA O ŠPEKULACIJAMA NA RAČUN SVOJIH ŠKOLA

BOSNA SEMA PRVI PUT OTVORENO PROGOVARA O ŠPEKULACIJAMA NA RAČUN SVOJIH ŠKOLA
Son Güncelleme :

21 Ocak 2016 - 14:56

internac.sk

O njima su prethodnih sedmica u bh. javnosti izrečene brojne optužbe, zbog tragičnog slučaja koji je kao nijedan prije uzdrmao cjelokupni obrazovni sistem u BiH i otvorio brojna pitanja… Direktor Bosna Sema obrazovnih institucija Ramazan Cingl za DEPO Portal, prvi put otvoreno za javnost, odgovara na špekulacije koje se ovih dana, opravdano ili ne, vezuju za ime ovih škola.

ŠTA JE BOSNA SEMA: To su odgojno obrazovne institucije koje u Bosni i Hercegovini institucionalno djeluju više od dvadeset godina i tokom tog dugog perioda smo u potpunosti predani institucionalnom razvoju obrazovanja, nauke i sporta, ali i ulaganju u direktni odgojno obrazovni proces. Bosna Sema nije turska škola, niti djeluje u sklopu bilo kakve organizacije. Politički sukobi iz Turske ne trebaju da se prenose na teritoriju Bosne i Hercegovine!

KAKVA JE VEZA FETULLAHA GULENA SA BOSNA SEMA ŠKOLAMA:Bosna Sema odgojno obrazovne institucije u potpunosti su bosanskohercegovačke škole i svi navodi koji Fetullaha Gulena dovode u vezu s nama nisu istiniti, jer gospodin Gulen nije osnivač naših škola, niti naše škole imaju bilo kakve veze sa terorizmom! Logično je da se Bosna Sema odgojno obrazovne institucije bave isključivo odgojno obrazovnim procesima, a ne i nikako ideologijom, tim više što je i političko djelovanje unutar naših institucija strogo zabranjeno.

PO KOJIM ZAKONIMA RADE BOSNA SEMA ŠKOLE: Škola je osnovana i radi u skladu sa zakonima BiH. Iza ove škole stoje roditelji do 2.000 učenika. Naši prvi predstavnici su dosli u BiH 1994. godine. Kroz tunel su ušli u ratno Sarajevo, ti ljudi su sada državljani BiH. Ovo je domaća bh. škola. Mogu reći da je Gulen osoba koja je motivirala ljude koji su došli da otvore ovu školu, ali trenutno škola nema nikakve pravne veze sa Hizmetom ili nekom drugom organizacijom. Škola za rad ima odobrenje Federalnog ministarstva obrazovanja, te radi u sklopu obrazovnih bh. ustanova.

POSTOJE LI VEZE SA TERORISTIČKIM GRUPAMA: Nema ovdje govora o vrbovanju djece. To nema veze sa istinom, kao ni tvrdnja da ovdje školujemo buduće teroriste. I naglašavam, u Turskoj se ne vode nikakvi sudski procesi protiv nekih od članova uprave, kako je to navedeno u pojedinim medijima.

O TRAGEDIJI BIVŠEG UČENIKA MAHIRA RAKOVCA: Kada govorimo o konkretnom slučaju tragično preminulog Mahira Rakovca, koji već šest mjeseci nije naš učenik, bili smo iznenađeni tragičnim dešavanjima ali i brzim razvojem događaja. Uprkos tome, naša prva rekcija je uslijedila već prvog radnog dana nakon 1.01.2016. godine, nakon održanih sastanaka sa nastavnicima, što je bio prvi korak u procesu dokazivanja istine u vezi slučaja tragično preminulog Mahira Rakovca. 
 

Kao odgovorno lice želim jasno naglasiti da se tako nešto nije desilo u krugu ove škole, što potvrđuju i profesori. Moje lično mišljenje je da se to nije moglo desiti nigdje i da Mahir nije bio predmet nečega sličnog. Također, naglasio bih da je Mahir iz ove škole ispisan prije šest mjeseci i on kad je izvršio samoubistvo, nije bio naš učenik, kao što to dobar dio javnosti misli. Mogu potvrditi i da se nikakav tragičan događaj u školi nije desio koji je Mahira natjerao na samoubistvo.

O VIDEO SNIMCIMA KOJI DOKAZUJU NASILJE UNUTAR ŠKOLE: Nemoguće je pronaći video-snimke iz perioda kada je Mahir išao u školu. Video nadzor kod nas funkcionira na način da se arhiva snimaka čuva 10 dana. Ukoliko u tom roku nema pritužbi ili zahtjeva da se snimci pregledaju, oni se brišu i na taj disk se snimaju novi. Ako postoje snimci negdje drugo, oni trebaju biti predati istražnim organima kao dokaz, jer ako ga neko posjeduje – i to je krivično djelo. Mi nemamo šta kriti, niti nekoga braniti.

O VERBALNOM ZLOSTAVLJANJU NA ČASOVIMA: Zadirkivanja među djecom postoje u svim školama, ali ja nemam informaciju da su Mahira nazivali „Mahira” ili „pederu”, kako su javnosti rekli njegovi majka i očuh, a kako su im rekli neki od nastavnika, tim više što nikada u skoli nije radio nastavnik tjelesnog odgoja porijeklom iz Turske, niti je po našim saznanjima bilo koji drugi nastavnik na takav način vrijeđao Mahira.

O POLICIJSKOJ ISTRAZI KOJA JE U TOKU: Organima Tužilaštva KS, koji su u nekoliko navrata boravili u školi, dostavili smo brojne dokumente vezane za ovaj slučaj, kako bi se što prije došlo do istine. O svemu navedenom govore i inspekcijski pregledi institucija nadležnih za školstvo i obrazovanje koji se redovno obavljaju u svim Bosna Sema odgojno obrazovnim institucijama. Inspekcijski pregledi koji su obavljeni u proteklom periodu u potpunosti potvrđuju da se Bosna Sema odgojno obrazovne institucije pridržavaju svih pedagoških standarda te ispunjavaju sve uslove propisane zakonima u Bosni i Hercegovini.

ŠTA AKO SE ZLOSTAVLJANJE DOKAŽE: Ja lično i institucija koju predstavljam spremni smo preuzeti punu odgovornost ukoliko nadležni organi dokažu istinitost navoda roditelja Mahira Rakovca. Ako istraga pokaže da se zlostavljanje desilo u školi, ja ću podnijeti istog trenutka ostavku.

(DEPO PORTAL)

Eldina SELİMOVİC-BOŞNAK MEDYA

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM YAP