Bosna Hersek'te denemeniz gereken lezzetli peynir çeşitleri » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Mart 2024 - 09:54

Bosna Hersek’te denemeniz gereken lezzetli peynir çeşitleri

Bosna Hersek’te denemeniz gereken lezzetli peynir çeşitleri
Son Güncelleme :

18 Eylül 2022 - 20:03

Dağlık bir ülkede yaşayarak Bosna Hersek, tarih boyunca hayvancılık ve süt ürünlerinde önemli ilerlemeler kaydetti. Bu da ülkede yüksek kaliteli peynir üretiminde büyük bir potansiyel yarattı. Bugün, Bosna Hersek’te en seçici peynir tutkunlarını bile tatmin edecek geniş bir peynir çeşidi yelpazesi var.

1. Vlasic Peyniri

Bu az yağlı salamura peynir koyun sütünden yapılır ve adını Vlasic Dağı’ndan almıştır. Peyniri saklamak için kullanılan salamura miktarına bağlı olarak lezzeti değişir, ancak oldukça tuzlu ve çoğunlukla kurudur. Beyaz renkli olan bu peynirin iç kısmında genellikle küçük delikler vardır ancak deliksiz de bulabilirsiniz.

Koyunların yediği otların çeşitliliği, sütün peynir yapım sürecinde kaybolmayan özel tadından sorumludur.

Bu peynir aynı zamanda Travnik peyniri olarak da adlandırılır ve adını Vlasic Dağı’nın hemen altında bulunan Travnik şehrinden alır.

2. Livno Peyniri

Livno bölgesinden insanlar bu peyniri ilk olarak 19. yüzyılda üretmeye başladılar. Üretimi, gruyère peyniri için kullanılan tekniğe dayanmaktadır. Başlangıçta sadece koyun sütünden yapılan Livno peyniri, günümüzde koyun ve inek sütü karışımından yapılmaktadır.

Livno peynirinin kontrollü bir ortamda 60-66 gün bekletilmesi gerekir. Bu ona zengin, sağlam lezzetini ve sağlam dokusunu verir. Kabuğu soluktan koyu sarıya kadar değişir, içi ise soluk sarı kalır.

3. Kalenderovac Peyniri

Adını üretildiği bölgeden alan bir diğer peynir ise Kalenderovac peyniridir. Henüz tazeyken, 3-5 gün sonra yenir. Kalenderovac peyniri, üretim şekli nedeniyle özeldir.

Günümüzde, sütün içine sirke ekleniyor, eskiden ise sirke yerine kesilmiş sütün suyu kullanılırdı.

Kalenderovac peyniri, çok az delikli veya hiç deliksiz, sıkı bir dokuya ve İtalyan mozzarella peynirine benzer hafif ve hoş bir tada sahiptir. Rengi beyazdır, ancak kuru tütsülendiğinde kabuğu koyu sarı, neredeyse turuncu olur.

4. Basa

Lika peyniri olarak da adlandırılan basa, ev yapımı ekmek üzerine sürmek için mükemmel olan yumuşak bir peynirdir. Ilık süte yoğurt veya ekşi krema eklenip birkaç saat ılık bir yerde bırakılarak yapılır.

Süt pıhtılaşır ve temiz gazlı bezle kaplanmış bir kevgir içinde boşaltılır. Bu, tuzlu suyun kaçmasına ve farklı lezzetini geliştirmek için tuzla tatlandırılması gereken yumuşak, sürülebilir bir peynir olarak kalmasını sağlar. Basa hafif tuzlu bir tada ve beyazdan soluk sarıya değişen bir renge sahiptir.

5. Urda

En popüler Bosna peynirleri genellikle koyun veya inek sütünden yapılır, ancak bu iyi keçi peyniri bulamayacağınız anlamına gelmez. Urda, salamuradan yapılan bir tür keçi peyniridir. Az yağlıdır, proteinlerle doludur ve kan şekeri regülasyonu ve karaciğer rejenerasyonu gibi birçok sağlık yararına sahiptir.

Urdanın hafif, neredeyse nötr bir tadı vardır, bu da onu herhangi bir tarife harika bir katkı yapar. Bu peynir, bu listedeki diğer peynirler kadar marketlerde kolay bulunmuyor. Urda peynirinin diğer isimleri skuta, furda, hurda ve bjelavadır.

6. Kaymak

Bosna Hersek’te bir diğer popüler süt ürünü olan kaymak (kajmak) teknik olarak peynir değil ama o çok popüler. Boşnak kaymağı, inek, koyun veya keçi sütü kaynatılıp soğumaya bırakıldığında yapılır. Süt tamamen soğurken birkaç kez toplanan sütün yüzeyinde ince bir deri oluşur. Kajmak hafifçe tuzlanır ve buzdolabında birkaç gün saklanır.

Kaymak, mümkün olduğunca taze yenildiğinde en iyisidir. Çoğunlukla çeşitli turtalarda kullanılır, ancak aynı zamanda pljeskavica, ćevapi ve diğer popüler Bosna yemeklerine garnitür olarak da kullanılır.

Balkan News

YORUM YAP