Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Kavazoviç'ten Orban'ın açıklamalarına tepki » Boşnak HaberBoşnak Haber

18 Nisan 2024 - 00:34

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Kavazoviç’ten Orban’ın açıklamalarına tepki

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Kavazoviç’ten Orban’ın açıklamalarına tepki
Son Güncelleme :

21 Ekim 2015 - 22:27

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Kavazoviç, Macaristan Başbakanı Orban hakkında, “Bilgisizlik zararlıdır, özellikle de toplumsal ve siyasi bir güce sahip insanların bilgisizliği” şeklinde konuştu.

 

SARAYBOSNA

Bosna Hersek İslam Birliği Başkanı Husein Kavazoviç, Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın “İslam, hiçbir zaman Avrupa’nın olmadı, İslam Avrupa’ya geldi” açıklamasına tepki gösterdi.

Orban’ın, bir Alman dergisinde yayınlanan demecinde kullandığı İslam hakkındaki ifadelerine yaptığı yazılı açıklamayla tepki gösteren Kavazoviç, “Bilgisizlik zararlıdır, özellikle de toplumsal ve siyasi bir güce sahip insanların bilgisizliği” ifadesini kullandı.

Kavazoviç açıklamasında, “Macaristan’da, tarih bilgisi sadece Avrupa’dan ve Avrupa tarihinden ibaret olanların, İslam gibi Hristiyanlık ve Musevilik’in de Avrupa’ya ‘geldiğini’ bilmemelerini kabullenmek zor. Ülkedeki eğitimli kişilerin, Avrupa’nın kuzeyindeki birçok bölgede İslam’ın Hristiyanlık’tan asırlar öncesinde olduğunu bilmemeleri üzücü” ifadesini kullandı.

İslam dininin ve Müslümanların hem Ortaçağ Avrupa’sının, hem de günümüz dünyasının kültürel ve ekonomik gelişimine ne kadar katkıda bulunduğunu Avrupalıların iyi bildiğini vurgulayan Kavazoviç, “Orban, yaptığı bu açıklamayla hem demokrasinin hem de Hristiyanlık’ın temellerini sarsıyor. Bu tür açıklamaların tekrarlanmamasını temenni ediyorum” dedi.

Orban, Alman dergisi “Focus”a verdiği demeçte, bazı Avrupalı liderlerin söylemlerinin aksine, İslam dininin hiçbir zaman Avrupa’nın bir parçası olmadığını, Avrupa’ya geldiğini belirterek, Avrupalı bazı liderlerin ideolojik ve dogmatik bir dil kullandığını savunmuştu.

Macar başbakan, ülkesinin ne Suriye ne de Irak ile komşu olmadığını, göçmenlerin hayatlarını korumak için değil, daha iyi şartlarda yaşamak için ülkelerini terk ettiklerini ifade etmişti.

Muhabir: Lejla Bıogradlıja-Kayhan Gül

 

KAYNAK:AA http://www.aa.com.tr/tr/dunya/bosna-hersek-islam-birligi-baskani-kavazovicten-orbanin-aciklamalarina-tepki/449333

YORUM YAP