Bosna Hersek 100 bin Türk Öğrenci Bekliyor! » Boşnak HaberBoşnak Haber

20 Nisan 2024 - 03:03

Bosna Hersek 100 bin Türk Öğrenci Bekliyor!

Bosna Hersek 100 bin Türk Öğrenci Bekliyor!
Son Güncelleme :

04 Kasım 2017 - 22:29

Zeynep Işıl Hamziç  Boşnak Medya

Küresel bir sektör haline gelen yurt dışı eğitim alanında ülkeler arasındaki rekabet günden güne artıyor. Bu yarışa; Bosna Hersek de dahil oluyor.

100 milyar doları aşan boyutuyla küresel bir sektör haline gelen yurt dışı eğitim, ülkelerin önemli gelir kaynaklarından biri. Amerika ve İngiltere’nin ağırlığının olduğu yurt dışı eğitime Türkiye’den de önemli bir talep var. Sadece Amerikan üniversitelerine yılda 700 milyon dolar üzerinde bir meblağ harcayan Türk öğrencileri odağına alan bir ülke de Bosna Hersek oldu.

TL’nin dolar ve Euro karşısında değer kaybetmesi, Amerika’yla yaşanan vize krizi gibi sebepler nedeniyle farklı rota arayışına giren gençlere bir alternatif olmak isteyen Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi; Türkiye’den 100 bin öğrenciye eğitim vermek istiyor.

Lokasyon avantajı

Bosna Hersek’te eğitim almanın ayrıcalıklarına ve ailelerinin hassasiyetlerine değinen Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi Yönetim Kurulu Başkanı Denis Prcic, ülkenin ve Bosna Hersek Amerikan Üniversitesi’nin avantajlarını şu şekilde anlattı:

“Üniversite olarak öğrencilerimize sunduğumuz yüksek kalitedeki eğitimin yanı sıra konum olarak da öğrenciler için cazip bir alternatifiz. Bosna, Türkiye’ye sadece 1,5 saat uzaklıkta konumuyla aileler ve gençler için cazip bir seçenek oluyor.

Üniversitemizin dijitalleştirilmiş, kendine has eğitimi sistemi öğrencilere dersleri aktif olarak takip etme fırsatı sunuyor. Sınıflarda verilen eğitimin kayda alınması ve bunun üniversitenin sistemine yüklenmesi sayesinde öğrenci istediği an, istediği yerden online olarak dersleri izleyebiliyor. Bu öğrenci için de aileler için de çok büyük bir avantaj.”

100 milyar dolarlık hacim

Birbirine çok yakın kültürlere sahip iki ülke arasındaki iş birliklerinin artırılması gerektiğini söyleyen Prcic; “Bosna ve Türkiye halkları, ortak kültürlere, dini inançlara ve geleneklere sahip. Bu sebeple birbirimizle kültürel ve ticari olarak daha fazla etkileşim içerisinde bulunmalıyız” diyerek ve sözlerine şöyle devam etti:

Yurt dışı eğitim sektörü, tüm dünyada 100 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Türk öğrenciler de yurt dışını sıklıkla tercih ediyor. Bosna Hersek olarak köklü bir eğitim geçmişine sahip ve eğitime yatırım yapan bir ülkeyiz. Ve bu sektörün bir eğitim turizmine dönülmesini arzu ediyoruz. Karşılıklı olarak değişim yaptığımız öğrencilerle iki ülke arasında etkileşimi artırabiliriz. Her bir öğrenci ülkesine döndüğünde, eğitim aldığı ülkenin adeta eğitim elçisi olacaktır.”

“Kültürel bağlar güçlenmeli”

Türkiye ile güçlü bağlara sahip olmanın Bosna Hersek için büyük mutluluk olduğunu dile getiren Prcic, “Biz bu bağların ticari ve kültürel alanlara da yayılmasını istiyoruz. Eğitim de bu noktada cazip alanlardan biri. Birbirimize sürekli olarak et alıp satmaktansa gençlerimizin dünyada sesini duyurabilmesini sağlayacak eğitime neden yönelmeyelim? Eğer iki ülke arasındaki eğitim alanında iş birliklerini artırabilirsek gücümüze güç katabiliriz. Türkiye’den 100 bin öğrencinin Türkiye’de eğitim almaya gönderildiğini düşünelim; bu her iki ülke için de büyük kazanım sağlar. Türkiye hükümetinin bu noktada Bosna Hersek’te eğitime dair vereceği bir destek bizler için mutluluk yaratan gelişmeler yaratır” dedi. 

Kaynak:Capıtal haber

YORUM YAP