BENİ DE VURUN ! » Boşnak HaberBoşnak Haber

26 Nisan 2024 - 02:14

BENİ DE VURUN !

BENİ DE VURUN !
Son Güncelleme :

01 Mayıs 2017 - 12:35

Hazırlayan: Zeynep Işıl Hamziç BOŞNAK MEDYA

BEN Mİ ÇILGINIM SARAYBOSNA’YI BOMBALAYANLAR MI?

Kendisine yaptığının çılgınlık olduğunu söyleyen bir gazeteciye “Bana Çello çaldığım için çılgın olup olmadığımı soruyorsunuz, peki neden onlara Saraybosna’yı bombardımana tuttukları için çıldırmış olup olmadıklarını sormuyorsunuz?” demiştir.

11 Kasım 1956’da Saraybosna’da dünyaya gelen Smailoviç, kendini küçük yaşlardan itibaren sanata adadı. Saraybosna Operası, Saraybosna Flarmoni Orkestrası, RTV Saraybosna Senfoni Orkestrası ve Saraybosna Ulusal Tiyatrosu’nda Çello çalan ülkenin en ünlü isimlerindendir.

Saraybosna Çellisti Vedran Smailoviç’in hikayesi…

26 Mayıs 1992 yılı Vedran için yaşamın durup tekrar başladığı tarih olmuştur çünkü,
O gün Smailoviç’in 22 komşusu, ekmek sırasında beklerken yapılan bombardıman sonucu ölmüştür. O gün  Vedran Smailoviç ‘de kapanması imkansız derin izler bırakıyor ardından  ünlü Çellist bir karar alıyor.

27 Mayıs 1992’de, 22 şehit için 22 gün boyunca sürecek olan “Barış için müzik” konserine başlıyor tek başına…

Orkestra kıyafeti ile her yandan bombalar yağdırılan, kör kurşunların bir an eksik olmadığı Saraybosna sokaklarında çello çalmaya başlıyor komşularının öldürüldüğü saatlerde. Mezarlıklarda, yıkılan binalarda “Beni de vurun” diyor sanki müziği ile… Bunu derken, bir yandan da müziğin, sanatın gücünü gösteriyor herkese Smailoviç.

Savaşın kahramanları arasına giren Smailoviç, çoğunlukla Sniperların ateş altında tuttuğu cenaze törenlerinde de Çellosunun tellerini titretiyor. 1993’te Saraybosna’dan yüreğinde savaşın acıları ile ayrılan Vedran Smailoviç, dünya çapında büyük ses getiren önemli eserlere imza atmıştır.

 

YORUM YAP