Avrupa Parlamentosu'nda Bosna-Hersek Konferansı » Boşnak HaberBoşnak Haber

22 Nisan 2024 - 10:44

Avrupa Parlamentosu’nda Bosna-Hersek Konferansı

Avrupa Parlamentosu’nda Bosna-Hersek Konferansı
Son Güncelleme :

09 Aralık 2015 - 17:10

Avrupa Parlamentosu’nda Bosna-Hersek Konferansı

Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Dragan Çoviç, Bosna-Hersek’in, vatandaşlarına eşit statü sağlayan bir devlet olacağını belirterek Avrupa-Atlantik yolunda başarılı olacaklarını söyledi.

Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “20 yıl sonra Dayton Barış Anlaşması” konulu konferans düzenlendi. Bosna-Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Çoviç, konferansta yaptığı konuşmada, mevcut sistemdeki kusurların ele alınması gerektiğinin önemine dikkat çekerek Boşnak, Sırp ve Hırvatların yanı sıra diğer etnik grupların karar alma süreçlerine katılması gerektiğini ifade etti. Hem vatandaşlara refah getirecek hem de tüm haklara saygı gösteren bir devlet için bu gibi konferanslar düzenlenebileceğini söyleyen Çoviç, sürece medya ve sivil toplum dahil herkesin katılmasının çok önemli olduğunu belirterek “Fikir alışverişinde bulunmalı, Avrupa ve dünyadaki diğer çok uluslu devletleri incelemeliyiz” dedi.

Tüm vatandaşların eşit olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydeden Çoviç, “Bu prensibi inkar etmeye dönük politikalar asıl sorunu oluşturuyor. Bu politikalar vatandaşların çıkarına ters. İşte bu yüzden, hep beraber anayasal prensipleri ve yasama sistemini güçlendiren politikalar üretmeliyiz. Avrupa-Atlantik yolunun başka bir alternatifi yok. Bosna-Hersek, vatandaşlarına eşit statü sağlayan bir devlet olacak. Bu yüzden bizi destekleyin. Avrupa-Atlantik yolunda başarılı olacağız” diye konuştu.

– “Başarı sizin elinizde”

Avrupa Birliği’nin (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Bosna-Hersek’te iyi yönde çok şeyin değiştiğini kaydederek, bundan sadece bir yıl önce ülkedeki durum ile AB’nin bakışının şimdikinden çok daha farklı olduğunu, bunun ortak bir çaba sonucu başarıldığını vurguladı.

Ülkenin tüm sorunlarının ele alınmasının kolay olmadığını ancak buna imkan da bulunduğunu kaydeden Mogherini, “Başarı tamamen sizin liderliğinizde. Şu aşamada ülkeniz AB üyeliği için başvuru yapmayı düşünüyor. Bu bile başlı başına bir başarı. Sadece bir sene önce böyle bir şey düşünmek çok zordu. Başvurunun inandırıcı olabilmesi için Bosna-Hersek’in AB kurumlarından ziyade kendi halkına verdiği sözleri tutması gerekiyor” diye konuştu.

Bosna-Hersek’i ziyaretinde buluştuğu gençlerin ülkelerinin AB üyesi olmasını istediğini söylediklerini belirten Mogherini, “20 yıl sonra, sorumluluk tamamen sizin elinizde. Halka hesap verecek olan sizsiniz. Ülkenin tarihinde yeni bir dönem açacağımızı umuyorum. Ülkeyi bir araya getirmede ve tüm vatandaşlar için yapacağınız işlerde yanınızda olacağız. Ortak Avrupa geleceğimizi beraber inşa edeceğiz” ifadesini kullandı.

– İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın ilk toplantısı

AB Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn da reform sürecine bağlılığın önemine değindi. Bosna-Hersek ile AB arasında imzalanan İstikrar ve Ortaklık Anlaşması’nın yürürlüğe girdiğini ve ilk konsey toplantısının da bu cuma günü gerçekleştirileceğini söyleyen Hahn, “Geçen sene iyi bir ilerleme kaydedildi. Yeni bir ivme yakaladık ancak bu ivmenin vatandaşların çıkarına sonuçlar getirmesi gerekiyor. Yaptığınız şey bizim için değil kendi vatandaşlarınız, halklarınız, gençlerimiz için” dedi.

 

Kaynak : http://www.timeturk.com/avrupa-parlamentosu-nda-bosna-hersek-konferansi/haber-102337

YORUM YAP